Dupa publicarea lor in editie hardcover, Editura Polirom anunta lansarea cartilor lui Salman Rushdie in editie paperback. Pentru inceput, cititorii romani vor putea achizitiona la un pret accesibil cel mai recent roman al cunoscutului scriitor si eseist britanic de descendenta indiana: Seducatoarea din Florenta – elegie inchinata frumusetii si, in acelasi timp, o meditatie asupra naturii si a modului in care functioneaza puterea.

Seria de autor Salman RushdieFoto: Polirom

Romanul Seducatoarea din Florenta, aparut in traducerea Danei Craciun, este si cartea din care Rushdie a citit pe scena Teatrului Odeon, in urma cu doi ani, cu ocazia vizitei sale in Romania, „evenimentul cultural al anului 2009”, conform sondajelor de final de an publicate in media.

Potrivit editurii, urmatoarele doua carti care vor fi reeditate in noua serie de autor sint Pamintul de sub talpile ei (traducere de Antoaneta Ralian) – o minunata poveste de dragoste, care completeaza galeria legendarilor amanti din literatura –, plasata insa in lumea cintaretilor rock, indieni, englezi si americani, un amalgam ametitor intre lumea ultramoderna a muzicii si cultura hindusa, cu zeii, miturile si conceptele ei – si Shalimar Clovnul (traducere de Dana Craciun) – un roman captivant, cu o tematica foarte actuala, cea a conflictului interetnic si religios, in care thrillerul politic se impleteste cu elemente fantastice sau fabuloase si cu aventuri exotice, totul intr-un stil usor baroc, mustind de o inventivitate lexicala ce constituie marca inconfundabila a lui Salman Rushdie.

Descris la superlativ de catre critici („un mare povestitor, in traditia realismului magic al lui Grass, Calvino, Borges si Marquez” – The Observer, „cel mai controversat scriitor in viata” – Library Journal, „incisiv si misterios, ingenios si provocator” – The New York Times), scriitorul Salman Rushdie este, la rindul sau, un personaj intrat in cultura populara: actorii din Seinfeld fac adesea referire la el, si-a jucat propriul rol in blockbusterul Jurnalul lui Bridget Jones si, de asemenea, a compus impreuna cu cei de la U2.

Salman Rushdie s‑a nascut la Bombay (azi Mumbai) in 1947. La virsta de treisprezece ani pleaca in Anglia, unde va studia istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. Dupa absolvire se muta la Karachi, in Pakistan. Are o scurta si nefericita experienta in televiziune, dupa care se intoarce in Anglia, unde isi construieste o cariera de scriitor profesionist. Debuteaza in 1975 cu Grimus (Polirom, 2008), dar romanul care l‑a impus in lumea literara a fost Copiii din miez de noapte (1981, Polirom, 2005, 2007, premiat cu Booker Prize in 1981 si The Booker of Bookers in 1993). Au urmat Rusinea (1983, Polirom, 2001, 2008), Versetele satanice (1988, Polirom, 2007), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini in 1989, Harun si Marea de Povesti (1990, Polirom, 2003, 2008), Ultimul suspin al Maurului (1995, Polirom, 2002), Pamintul de sub talpile ei (1999, Polirom, 2003, 2008), Furie (2001) si Shalimar clovnul (2005, Polirom, 2006). Pe linga operele de fictiune, i‑au mai aparut o culegere de eseuri, interviuri si recenzii intitulata Patrii imaginare (1992, Polirom, 2008), volumul de povestiri Orient, Occident (1994, Polirom, 2005, 2009) si o vasta antologie de texte eseistice si memorialistice cu titlul Dincolo de limite (2002, Polirom, 2006). Lui Salman Rushdie i‑a fost decernat recent titlul de Cavaler al Imperiului Britanic. Distinctia a stirnit reactii violente din partea lumii islamice, reactualizind resentimentele pricinuite de publicarea Versetelor satanice.