Premiile, acordate in fiecare an de catre Fundatia Anonimul, rasplatesc artistii romani de valoare din domeniile: literatura, muzica, arte vizuale si artele spectacolului. Marile Premii Prometheus pentru Opera Omnia (intreaga cariera) si pentru Opera Prima (debut) au ajuns in acest an la a X-a editie.

Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia are o valoare de 100.000 RON, iar cel pentru Opera Prima de 10.000 RON. Se mai acorda trei premii in valoare de cate 10.000 RON finalistilor Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia.

Juriul format din: Andrei Plesu – presedinte, Eugen Negrici (sectiunea literatura), Dan Dediu (sectiunea muzica), Ruxandra Demetrescu (sectiunea arte vizuale) si Ion Caramitru (sectiunea artele spectacolului), a desemnat finalistii celei de a X-a editii a Marilor Premii PROMETHEUS pentru Opera Omnia si Opera Prima.

Finalistii pentru Opera Omnia sunt:

sectiunea literatura: Paul Cornea;

sectiunea muzica: Cristian Mandeal;

sectiunea arte vizuale: Sorin Ilfoveanu;

sectiunea artele spectacolului: Horatiu Malaele.

Finalistii pentru Opera Prima sunt:

sectiunea literatura: Val Chimic (Valentina Chirita);

sectiunea muzica: Mihai Ritivoiu;

sectiunea arte vizuale: Alexandru Niculescu;

sectiunea artele spectacolului: Marian Crisan.

Laureatii editiilor anterioare ale Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia sunt: Liviu Ciulei, Vasile Gorduz si Silvia Radu, Nicolae Manolescu, Paul Bortnovski, Aurel Stroe, George Banu, Mircea Horia Simionescu, Ileana Malancioiu si Victor Rebengiuc.

Marele Premiu Prometheus pentru Opera Prima ii are ca laureati pe Dan Dediu, Cristian Mungiu, Radu Afrim, Diana Rotaru, Cristian Nemescu, Alexandru Radvan, Alexandru Tomescu, Remus Azoitei si Eduard Stan, si Andrei Terian.

Pe data de 19 octombrie, la orele 19.00, juriul va desemna castigatorii celei de a X-a editii a Marilor Premii Prometheus pentru Opera Omnia si Opera Prima. Ceremonia de decernare a Premiilor va avea loc la Clubul Prometheus.