Cu prilejul Noptii Bibliotecilor, Editura Humanitas si Institutul Francez din Bucuresti invita publicul sambata, 1 octombrie, de la ora 20.00, la sediul Institutului (Bulevardul Dacia, nr. 77), la o seara de lectura bilingva cu Marius Manole si Faustine Vega. Fragmentele din program fac parte din Cea mai frumoasa carte din lume si alte povestiri de Eric-Emmanuel Schmitt, cel mai recent volum publicat de Humanitas Fiction, in seria de autor dedicata celebrului scriitor si dramaturg francez.

Cea mai frumoasa carte din lume, de Eric-Emmanuel SchmittFoto: Hotnews

Potrivit publicatiei L’Express, fiecare dintre povestirile acestui volum pune in lumina, cu un lirism de o prospetime unica, o ipostaza a sufletului feminin.

De la vanzatoarea modesta pasionata de literatura la miliardara aroganta cu trecut misterios, de la sotia dezamagita care descopera ca sotul ei duce o viata dubla la amanta sacrificata pentru binele familiei barbatului iubit, de la detinuta politica la printesa nonconformista ce strabate desculta stradutele unei cetati medievale mediteraneene, in cele opt povestiri din acest volum chipurile dragostei se schimba, desi nevoia de fericire ramane intotdeauna aceeasi.

Balthazar Balsan pare sa fi obtinut totul de la viata: succesul literar, o sotie frumoasa si un fiu exemplar, o existenta lipsita de griji intr-un apartament luxos din centrul Orasului Luminilor. Cu toate acestea, scriitorul sufera. Lui Odette Toulemonde norocul nu i-a suras. Barbatul vietii ei, Antoine, a murit de ani buni. Si totusi, in micutul ei apartament din Namur, alaturi de fiul si fiica ei, Odette este mereu cu zambetul pe buze. Cand intamplarea ii va aduce fata in fata, Balthazar va afla care este secretul pretios al acestei femei.

Unul dintre cei mai populari si indragiti scriitori europeni, Eric-Emmanuel Schmitt isi incanta cititorii cu stilul sau stralucit, plin de spirit, si cu povestile lui de iubire care dezvaluie natura magica a intamplarilor de fiecare zi.

Povestirea Odette Toulemonde din volumul de fata a fost ecranizata in 2006 de catre autor, avandu-i in rolurile principale pe Catherine Frot, Albert Dupontel si Jacques Weber.