De 18 ani, Dilema Veche se straduieste sa creeze o comunitate de oameni care reflecteaza asupra lumii din jurul lor, care au opinii si stiu sa le argumenteze, dar stiu - in egala masura - sa asculte si sa respecte opiniile altora. La majorat, ne-am gindit ca s-ar cuveni sa comunicam si altfel cu publicul nostru, sa le dam cititorilor si alte posibilitati de a-si manifesta apartenenta la aceasta comunitate de oameni care incearca sa parcurga "tranzitia" pastrindu-si normalitatea, umorul, zimbetul. Asa ca am organizat un festival. In lume e ceva obisnuit, in Romania e o noutate: un festival organizat de o revista, care aduna in jurul unei teme scriitori, muzicieni, artisti, lideri de opinie.

Cetatea Alba IuliaFoto: Festival Dilema Veche

De ce la Alba Iulia?

Aveam de mai mult timp ideea de a face un Festival Dilema veche si anul acesta am reusit s-o punem in practica pentru ca am gasit un spatiu admirabil si niste parteneri de exceptie la Alba Iulia. Cetatea din "cealalta capitala" a fost renovata si este un loc numai bun (si "vechi", ca si revista!) pentru a aduna oamenii in jurul temei "Placerile vietii". Primaria Alba Iulia si Consiliul Judetean Alba au adoptat cu generozitate ideea noastra. Asa incit, intre 30 septembrie si 2 octombrie, ii invitam pe cititorii dilematici sa guste alaturi de noi din "placerile vietii" - muzica, filme, gastronomie, dans, conferinte, expozitii, in prima editia a unui festival anual care va deveni traditie.

Deliciile lecturii

"Cetitul cartilor" este, cum stim, esential nu doar pentru democratia pe care incercam s-o stabilizam, de 20 de ani incoace, nu doar pentru conversatia intimplatoare sau tintita, nu doar pentru cariere mai mult sau mai putin literare. La inceputul lunii octombrie, la Alba Iulia vom discuta despre asta cu oameni de carte ca Florin Iaru, Radu Pavel Gheo, Ana Maria Sandu, Robert Serban. Li se va alatura eseistul, criticul si istoricul literar Dan C. Mihailescu.

Diversitatea muzicii

Muzicienii si trupele invitate sa cinte la Festivalul Dilema Veche respecta principiul "something old, something new, something borrowed, something blue(s)". Ad Hoc este un proiect tinar care promoveaza muzica medievala. Trioul Toulouse Lautrec este pe val, pe valul eclectic de indie romanesc, si se defineste ca un grup poliglot si multicultural, caruia ii place sa cultive sonor diversitatea stilistica. The Mono Jacks iti conecteaza lejer boxele la un indie post-rock alternativ. Speak Floyd este prima trupa-tribut Pink Floyd din Romania. Adi Barar Band este proiectul alternativ al chitaristului trupei Cargo caruia ii place sa cinte blues, asa cum Alexandru Andries este cel mai blues chitarist de folk de la noi. Celelalte Cuvinte este una dintre cele mai longevive, mai originale si mai iubite trupe rock romanesti, cu doar citiva ani mai tinara fiind si trupa Cargo, spre deosebire de Sarmalele Reci, care, infiintata in 1993, este de aceeasi virsta cu revista noastra - longevitate si experienta care au topit multe influente intr-un stil unic, propriu fiecarei trupe.

Arcusul pe corzile viorii, ca untul pe piine

Alexandru Tomescu vine la Festivalul Dilema veche, aducind cu el vioara Stradivarius. Cei care au fost la concertele sale vor intelege imediat de ce nu putea lipsi de la un eveniment cu tema "placerile vietii". Celor care nu l-au ascultat inca, le dam citeva motive: pentru ca are un simt muzical desavirsit si o tehnica impecabila, dar nu te striveste cu talentul sau. Pentru ca poarta cu sine un obiect din tezaurul tarii - vioara Stradivarius Elder-Voicu -, pe care il minuieste cu naturaletea si usurinta cu care intinzi untul pe o felie de piine.

Stufatul si alte bunatati perene

Il asteptam la Festivalul din Cetatea Alba Iulia pe poetul-pamfletar Mircea Dinescu in dubla ipostaza: sa citeasca din poeziile sale si sa gateasca un stufat. Nici ca s-ar fi putut gasi un personaj mai potrivit decit Mircea Dinescu pentru a ilustra care sint, de fapt, bucuriile uitate ale vietii.

Filmele noastre apreciate de altii

De citiva ani incoace ne-am obisnuit ca filmele romanesti sa fie selectionate si premiate la cele mai mari festivaluri din lume. De aceea, va propunem o intilnire cu Cristi Puiu, cel care a marcat un nou inceput in cinema-ul de la noi.