Programul national de cartografiere digitala a monumentelor si siturilor istorice, tinut la secret de Ministerul Culturii

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 28 septembrie 2011, 14:07 Actualitate | Cultură

Programul national de cartografiere digitala a monumentelor si sit-urilor arheologice, eGISpat, considerat in 2005 la lansare o prioritate pentru protejarea patrimoniului, a ramas blocat la Ministerul Culturii. In sase ani, s-a realizat mai putin de 30%, desi s-au alocat fonduri de circa 2,5 milioane de lei. Mai mult, ultimul control al Curtii de Conturi arata ca in cadrul acestui proiect s-ar fi produs prejudicii de circa 850.000 lei.

In 2005, Ministerul Culturii initiaza prin Ordinul 2408/2005 "programul National de Implementare a unui Sistem Informational Geografic pentru Protectia Patrimoniului Cultural National Imobil"-eGISpat. De la infiintare pana in 2011, cand nu s-au mai alocat bani,  responsabil cu coordonarea programului era Mircea Angelescu, directorul directiei Patrimoniul cultural din cadrul Ministerului Culturii. Programul a demarat ca un parteneriat intre Ministerul Culturii, Institutul National al Patrimoniului si ESRI Romania, firma care produce softul gis, si avea termen de finalizare in 2013.

Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Institutului National al Monumentelor Istoice, pana in prezent s-a realizat inventarierea pentru 9 judete: Alba, Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramures si Salaj si Bucuresti reprezentand mai putin de 30% din intreaga tara.

Hotnews.ro a solicitat in mod oficial Ministerului Culturii, inca de pe 18 august, informatii despre stadiul de implementare al acestui program si cand va fi finalizat, nu am primit niciun raspuns. Mentionam ca aceste informatii sunt publice si ar trebui sa fie postate in mod automat  pe site-ul Institutiei in conformitate cu Legea 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.

La inceputul acestui an, Curtea de Conturi a facut un control la Ministerul Culturii, in cadrul programului eGISpat fiind descoperite prejudicii de circa 850.000 de lei, pentru dubla finantare. In 2008, Ministerul Culturii a alocat circa un milion lei pentru achizitionarea a 42 de aparate GPS portabile, softuri si laptopuri pentru masurarea coordonatelor sit-urilor si monumentelor istorice, necesare realizarii hartii digitale. Aceste aparate au fost distribuite la Directiile judetene care aveau obligatia de a instrui un om care sa le foloseasca. Numai ca acest lucru nu s-a intamplat.

Pentru colectarea acestor date pentru programul eGISpat Ministerul Culturii a apelat la serviciile unor firme private sau alte institutii. De asemenea, MCC a platit firme private pentru realizarea fiselor monumentelor istorice si ale sit-urilor, desi aceste date puteau fi luate de la Institutul de Memorie Culturala (CIMEC), din subordinea MCC.

Pe langa muzeele judetene si alte institutii publice, una dintre firmele cu care MCC a incheiat contracte pentru colectarea acestor date este SC Vanderlay SRL, infiintata chiar in 2005, la demararea programului. Aceasta firma este din Hunedoara, are ca obiect de activitate lucrarile de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale și figureaza cu un singur angajat. Lucru foarte interesant deoarece, in 2006-2008 a avut contracte cu MCC pentru colectarea informatiilor din 9 judete, activitate pentru care, cu siguranta, nu era necesar un singur om. In firma Vanderlay, actionar si administrator este Tudor Ion. Colaborator la aceasta firma este, potrivit unei scrisori deschise postate pe internet, Florela Vasilescu, angajat al CIMEC.

Deoarece s-au dat bani pentru achizitionarea de aparatura pentru masuratorile topografice pentru harta digitala si in acelasi timp s-au platit pentru acelasi serviciu altor entitati, Curtea de Conturi a considerat sumele platite celor din urma drept prejudiciu. Desi am cerut MCC lamuriri privind platile facute in cadrul eGISpat, nu am primit nici un raspuns de mai bine de 30 de zile. De asemenea, am incercat sa vorbim cu Mircea Angelescu, coordonatorul programului, insa acesta nu a fost de gasit.

Contactat telefonic de HotNews.ro, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, spune ca s-a apelat la serviciile altor firme (desi Directiile judetene de Cultura aveau aparatura necesara adunarii informatiilor pentru realizarea hartii digitale a monumentelor) deoarece nu aveau oamenii instruiti sa foloseasca aceste aparate.

"Programul eGISpat a inceput in 2005 si pana anul trecut s-au dat in fiecare an bani pentru el. Curtea de Conturi s-a interesat de oportunitatea lui. Eu cred ca este obligatia noastra sa decidem pe oportunitate. Ne-au mai intrebat unde sunt datele colectate. Datele sunt la Institutul National al Patrimoniului (n.r. fostul Institut National al Monumentelor Istorice). Ulterior domnul Mircea Angelescu, coordonatorul programului, a spus ca a predat datele pe suport electronic. Tot ce s-a platit pana in 2010 s-a facut. Alta discutie cu Curtea de Conturi a fost despre cine a facut masuratorile pentru coordonatele topografice ca sa fie incluse in harta digitala. Contractele cu firmele de care spuneti s-au facut in 2006-2007, cand eu nu eram ministru. Nu stiu ce sa va spun.  In 2006-2007 Directiile de Cultura judetene au fost dotate cu aparatura ca sa faca aceste masuratori. Nu stiu sa va spun exact unde a fost folosita aceasta aparatura. Daca nu s-a folosit, probabil nu au fost specialisti instruiti sa o foloseasca. eGISpat este un program foarte important. Sunt convins ca trebuie sa mearga mai departe. Daca au fost greseli, trebuie corectate", a explicat Kelemen Hunor.

De ce este important programul eGISpat?

- se reunesc toate bazele de date care contin informatii despre patrimoniul construit si sit-urile arheologice, realizandu-se astfel o baza de date complexa care contine informatii scrise, topografice, imagini;

- se colecteaza date despre mediul natural in care se afla monumentele si sit-urile arheologice si se indentifica riscurile naturale la care este supos patrimoniul;

- se delimiteaza sit-urile arheologice;

- se stabileste raza de protectie a monumentelor istorice care in acest moment este data doar orientativ;

- dupa realizarea eGISpat sa va exista o evidenta clara a patrimoniului imobil si a starii sale. In momentul de fata nu avem decat Lista Monumentelor Istorice care ne da doar cateva informatii sumare despre aceste constructii.

Mai multe informatii despre acest program aici. (http://www.inmi.ro/egispat.html)


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a

Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 

2169 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Lupul paznic la oi (Miercuri, 28 septembrie 2011, 15:25)

  Tufa de Venetia [anonim]

  Daca l-au pus pe Angelescu pe cascaval, cum sa nu iasa cu pierderi si sa ramana nefinalizat!
 • -1 (1 vot)    
  Demoland cultura , degradam gena neamului romane (Miercuri, 28 septembrie 2011, 15:43)

  Ioan [anonim]

  Kelemen Hunor va spune ceva despre grija fata de trecutul istoric si patrimoniul poporului roman ?
  - A descarcat de sarcini arheologice Rosia Montana cu galeriile romane, in 2011 .
  -Aplauda probabil gestul incalificabil al Academiei ( "Romane") cazuta in plasa ONG-urilor conduse de maghiari ( vezi fundamentarea Academiei ) - de asimilare a "peiorativului " tigan in numele poporului ROMan.
  -Cere explicatii privind "caracterul national " din Constitutia Romaniei .
  - Despre autonomia pe criterii etnice ce sa mai vorbim ?
  -De ce nu cere demolarea statuii ecvestre de la Arad a generalilor unguri ce ne-au ars bisericile si schilodit neamul in 1848 ?
  - Dupa implanturile ecvestre maghiare viitoare si degradarea celor romanesti , posibil sa activeze programul .
 • +1 (1 vot)    
  si ce mai laude auzeam despre UDMRisti... (Miercuri, 28 septembrie 2011, 19:08)

  costica [anonim]

  mai mereu auzeam ca ministrii de la UDMR sunt capabili, competenti ca nimeni altii, corecti etc...
  Cand colo, ce vedem si la UDMR?!
  Ce vedem si la PDL, Dl Hunor e pe nicaieri ca Ministru al Culturii, Dl Borbely Laszlo e la fel... Dl Marko Bela a fost Vicepremier, functie onorifica, adica de ars gazul de pomana....
  Adica, ce mi-e UDMR, ce mi-e PDL, aceeasi lalaiala... cand e vorba insa de interesele UDMR si ale minoritatii maghiare, parca e ceva mai competent si mai activ Dl Kelemen Hunor... la fel si Borbely Laszlo.... nu mai zic ce activ era Marko Bela, in timp ce la Guvern dormea in pace ca Vicepremier...
 • 0 (0 voturi)    
  Multumiri (Miercuri, 28 septembrie 2011, 23:01)

  Sebi [anonim]

  Ar trebui sa-i multumim d-lui Angelescu. Tot el este responsabil si pentru situatia in care se regaseste Rosia Montana, Piata Universitatii si situatia in care se gasesc monumentele din Bucuresti...
 • 0 (0 voturi)    
  Sa fie intr-un ceas bun! (Miercuri, 28 septembrie 2011, 23:04)

  Cristi [anonim]

  Felicitari domnule Angelescu. Este inca un succes marca proprie. Sper sa ajungeti MINISTRU!
 • 0 (0 voturi)    
  Frauda cunoscuta (Joi, 29 septembrie 2011, 8:25)

  adrian boureanu [anonim]

  Numai in judetul Hunedoara s-au consumat peste 2 miliarde pentru aceste actiuni. Complice a fost Angela Balos de la directia pentru cultura, care cu buna stiinta a participat la aceasta frauda primind partea din mana Florelei Vasilescu si a lui Mircea Angelescu. Mai mult de 80% din situri erau deja cartografiate iar aceasta actiune a fost strict pentru spalarea de bani. Hotii trebuie sa stea acolo unde le este locul.
  • 0 (0 voturi)    
   proiecte fraudate (Vineri, 30 septembrie 2011, 19:26)

   edy [anonim] i-a raspuns lui adrian boureanu

   Cine are timp sa descopere adevaratul prejudiciu produs din 2006 si pana in prezent? O sa fie fericiti ca platesc numai atat, fata de cat s-a fraudat in realitate la aceste proiecte.
 • 0 (0 voturi)    
  Se face... (Joi, 29 septembrie 2011, 9:33)

  aqualung [utilizator]

  Nicio grijă. Proiectul ăsta e în derulare. Va fi realizat, asta pentru că nu se ocupă nicio organizaţie guvernamentală de ea:

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Proiect:Monumente_istorice
  http://wikilovesmonuments.ro/
  • 0 (0 voturi)    
   e altceva (Joi, 29 septembrie 2011, 10:24)

   george [anonim] i-a raspuns lui aqualung

   Astea sunt facute de voluntari. In articol era vorba de un proiect organizat de min culturii si in care s-au investit bani gramada si din care au iesit rezultate "top secret"
   • 0 (0 voturi)    
    Tocmai (Miercuri, 5 octombrie 2011, 15:48)

    aqualung [utilizator] i-a raspuns lui george

    Exact asta spun. Un proiect făcut de voluntari are mai multe şanse să iasă şi să fie bun decât orice proiect făcut de o organizaţie de stat.
 • 0 (0 voturi)    
  gps (Vineri, 30 septembrie 2011, 16:02)

  - [anonim]

  Bine ca Directiile judetene de Cultura au fost dotate cu GPS-uri. Oare, la ce or fi fost folosite. Oricum, greu a fost dus tot de muzeele judetene. Pacat de acele GPS-uri, ca nu le-a vazut nimeni :) Plus de asta, asa cum spunea cineva mai sus, peste 80% din situri erau delimitate.
 • 0 (0 voturi)    
  COMENTARIU (Vineri, 7 octombrie 2011, 8:33)

  ANONIM [anonim]

  Asa ne trebuie unii isi fac de cap de zeci de ani si nu ii intraba nimeni nimic. Incercati sa faceti o ancheta ziaristica sa vedeti ce se ascunde in spatele firmei specializate Vanderlay care a parut din intamplare exact cand a demarat programul eGISPAT


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică