Un calendar al anului 1898 cu lucrari semnate de Regina Elisabeta a Romaniei a fost adjudecat, marti seara, la licitatia 'Romania Regala' organizata de casa Artmark la Opera Nationala, pentru suma de 46.000 de euro, anunta Agerpres. Pe spatele filelor pictate cu flori ale calendarului sunt notate cateva maxime si reflectii ale Reginei Elisabeta. Calendarul fusese estimat, initial, la o suma cuprinsa intre 16.000 si 22.000 de euro.

O alta piesa de rezistenta a licitatiei a fost ordinul Carol I in grad de Colan, instituit in 1906. Decoratia, realizata din aur si argint si cu un design semnat de celebrul orfevru berlinez Paul Telge, a fost cumparata la 40.000 de euro.

La sume ridicate au fost vandute si lucrarile 'Lalele albe' si 'Mac' semnate de Regina Maria, acestea fiind adjudecate la 8.000 de euro, respectiv la 6.500 de euro, o sticla de vin Frontignan de Segarcea, Domeniile Coroanei, din 1930, la 15.000 de euro, diploma de acordare a Ordinului Jartierei Regelui Ferdinand al Romaniei de catre Regele Angliei, George al V-lea, in 1924, la 7.000 de euro, steagul de parada, cusut cu fir de aur, al detasamentului de pregatire premilitara Chisoda-Timis, cu cifrul Regelui Mihai, la 5.000 de euro.

In luminile reflectoarelor de la Opera Nationala din Bucuresti au defilat 192 de loturi, constand in bijuterii ce au fost oferite de membrii familiei regale si aristocratiei din Principate, opere de pictura si sculptura realizate de membri ai familiei regale sau omagiale, obiecte rare de argintarie si portelan purtand insemne regale sau boieresti, ordine si decoratii instituite de Casa Regala, arme de parada si carte bibliofila scrisa de membri ai familiei regale sau dedicate acestora.

Din loturile scoase la licitatie 36 nu si-au gasit cumparatori, printre acestea numarandu-se 'Portretul lui Carol I' semnat de Fritz Grotemeyer, o lucrare estimata la 40.000-50.000 de euro.

Valoarea totala a vanzarilor la aceasta sesiune s-a ridicat la peste 278.000 de euro.

Dupa licitatia 'Romania Regala', Artmark organizeaza pe 29 septembrie sesiunea 'Impresionism si Postmodernism Romanesc' unde lucrarile 'Intoarcerea de la targ' si 'Ciobanas pe Valea Doftanei' semnate de Nicolae Grigorescu sunt vedete, fiind puse in vanzare la sume estimative care ating 220.000 si, respectiv, 200.000 de euro.