Editura Polirom si Libraria Elefant au organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Books Coffee Club, prima dezbatere despre viitorul cartii electronice in Romania. "Despre e-BOOK. Fara entuziasm sau minie" a fost tema dialogului la care au acceptat sa participe jurnalistul si scriitorul Costi Rogozanu, Victor Kapra – consultant de online si social media, jurnalist specializat in IT, Cristina Bazavan – jurnalist si unul dintre cei mai importanti bloggeri autohtoni, bloggerul Dragos C. Butuzea, Virginia Costeschi – director editorial Elefant.ro, Vlad Puescu – digital project manager Elefant.ro si Oana Boca – director de imagine Polirom.

• Elefant.ro se afla in discutii avansate, de exclusivitate, cu Amazon.com, pentru introducerea cartilor in limba romana pe platforma Kindle.

• Planurile de e-BOOKs ale editurilor Polirom si Cartea Romaneasca: 100 de titluri pina la sfirsitul lui septembrie / peste 200 de carti digitale pina la finalul anului (aproximativ 10-12% din volumele aflate in print).

• Planurile Librariei Elefant: 300 de titluri in prezent, aproximativ 400 de e-BOOKs pina la inceputul lunii octombrie.

• „Exageram cu fascinatia pentru suport, cind ar trebui sa exageram cu fascinatia pentru continut.” (Costi Rogozanu – scriitor si jurnalist).

• „Cartea pe print nu va disparea, dar ea va deveni un obiect de lux. Acum 100 de ani nu existau servetele de hirtie. Foloseam servetele din pinza, apretate. Astazi, acasa, folosim doar servetele de hirtie. Nici servetelele de bumbac n-au disparut, dar le gasim doar la restaurantele de lux.” (Victor Kapra – consultant de online si social media, jurnalist specializat in IT).

• „Cred foarte mult in viitorul cartii digitale. Asta pentru ca eu ii am in minte pe copiii nostri mai ales, care nu mai gindesc precum noi: ei au nevoie de informatii ACUM, pentru ca asa s-a modificat comportamentul lor.” (Cristina Bazavan – jurnalist si blogger).

• Tipuri de dispozitive pe care putem citi carti electronice – argumente pro si contra, aici.

De departe cel mai optimist in ceea ce priveste viitorul eBOOK-urilor in Romania, Victor Kapra a afirmat ca sintem pe un drum de unde nu mai exista cale de intoarcere, in primul rind, pentru ca eBOOK-ul vine cu doua avantaje imense: ne ajuta sa nu mai pierdem timp si spatiu: „Cartea pe print nu va disparea, dar ea va deveni un obiect de lux. Acum 100 de ani nu existau servetele de hirtie. Foloseam servetele din pinza, apretate. Astazi, acasa, folosim doar servetele de hirtie. Nici servetelele de bumbac n-au disparut, dar le gasim doar la restaurantele de lux”, a completat Kapra.

Aproape la fel de optimista cu privire la viitorul cartii digitale s-a dovedit a fi si Cristina Bazavan: „Cred foarte mult in viitorul cartii digitale. Asta pentru ca eu ii am in minte pe copiii nostri mai ales, care nu mai gindesc precum noi: ei au nevoie de informatii ACUM, pentru ca asa s-a modificat comportamentul lor”. Cristina Bazavan a marturisit ca are practica lecturii cartilor digitale, mai ales pentru ca diferitele campanii in care este implicata o obliga sa calatoreasca mult.

Cu retineri ce tin de sfera economica si de cea socio-culturala, scritorul si jurnalistul Costi Rogozanu s-a alaturat si el sustinatorilor de eBOOK: „Nu mi-e teama de e-BOOK-uri. Am, daca vreti, mai mult o teama de natura economica. Este adevarat, apar device-uri care ne ajuta. O data cu ele, insa, intram intr-o noua cultura in care ni se pare ca ceea ce ajunge usor la noi trebuie sa si fie musai gratis”.

„Vorbim adesea despre e-BOOK-uri doar din perspectiva comerciala («mai ieftin» s.a.m.d.), uitam, insa, ca mai exista si alte reguli decit cele strict economice. Intr-un fel, disperarea de acum legata de gadget-uri imi aminteste de fuga dupa muzica din anii ’90. Numai ca atunci, spre deosebire de acum, nu ne innebuneam atit de mult dupa suport ( foloseam de toate, si casete, si diskete). Acum, exageram cu fascinatia pentru suport, cind ar trebui sa exageram cu fascinatia pentru continut”, a completat Rogozanu.

Singurul pesimist cu privire la viitorul eBOOK-urilor prezent la dezbatere a fost bloggerul Dragos C. Butuzea. „Nu pot citi neam de pe calculator, n-am de gind să citesc e-BOOK-uri (desi-s mai ieftine si mai comode), imi place sa-mi carausesc cartile ca si Kien, din Orbirea, imi plac cartile cartonate legate in pinza, cu supracoperta, si nu cele de buzunar”, a marturist Butuzea.

In cadrul intilnirii, reprezentantii Polirom si Elefant.ro au punctat care sint planurile celor doua institutii in privinta cartii digitale: „Editurile Polirom si Cartea Romaneasca au editat pina in prezent 60 de titluri in format electronic si au in plan lansarea altor 40 pina la sfirsitul lunii septembrie. Estimam ca pina la sfirsitul anului oferta va creste la aproximativ 200 de carti in format digital, adica aproximativ 10-12% din volumele aflate in print la Polirom si Cartea Romaneasca. Cifra va fi acoperita in proportie de 20-30 % din titluri noi, restul, din backlist”, a specificat Oana Boca, director de imagine Polirom & Cartea Romaneasca.

La rindul sau, Vlad Puescu, digital project manager Elefant.ro, partenerul Polirom in proiectul eBOOKs, a punctat obiectivele Librariei: „In acest moment, colaborarm cu 20 de edituri in proiectul de carti digitale. Oferta include 200 de titluri, cu posibilitate de dublare a acestui numar, pina la sfirsitul luni octombrie. Speram ca, pina la sfirsitul anului, sa punem la dispozitia cititorilor circa 600 de titluri in format digital”.

In premiera, Puescu a anuntat proiectul de colaborare Elefant.ro – Amazon.com: „ In acest moment sintem in discutii avansate cu Amazon.com pentru introducerea cartilor in limba romana pe platforma Kindle, astfel incit posesorii Kindle din Romania sa isi poata cumpara cartile direct de pe dispozitivul lor. Volume electronice in limba romana sint deja disponibile pe alte mari canale de distributie, cum ar fi Apple iBookstore sau Barnes & Noble, si sintem increzatori ca limba romana va deveni in curind suportata oficial si de platforma Amazon Kindle. Prin aceste parteneriate strategice cu marii distribuitori de continut digital, Elefant.ro isi doreste sa faca accesibile cartile in limba romana pentru orice zona geografica si orice dispozitiv”.

Dezbaterea a debutat cu lansarea editiei digitale a microromanului Litera din scrisoarea misterioasa, singura carte de proza scrisa de regretatul Alex. Leo Serban. Cristina Bazavan si Dragos C. Butuzea au vorbit despre roman, dar mai ales despre cit de mult din personalitatea lui Alex Leo Serban a fost transpus in aceasta carte: eleganta, subtilitatea, franchetea, eruditia, umorul si stilul impecabil.

Scrisa initial in limba engleza, Litera din scrisoarea misterioasa apare in excelenta traducere a Antoanetei Ralian. Editiei digitale lansate ieri seara ii va urma editia in print, pe care Polirom si-a propus sa o ofere cititorilor pina la sfirsitul acestei toamne.