Statele Unite au restituit Turciei o statuie antica a eroului mitologic grec Hercule, reclamata de multi ani de Ankara. Acum, statuia urmeaza sa revina duminica seara in Turcia, in avionul premierului Recep Tayyip Erdogan, relateaza AFP.

Hercule obositFoto: Muzeul de Arte Frumoase din Boston

Jumatatea superioara a lui "Hercule obosit", o statuie din secolul al II-lea provenind din situl arheologic Pergam, din provincia Anatolia (sud), si scoasa ilegal din Turcia, a fost restituita in aceasta saptamana de Muzeul de Arte Frumoase din Boston autoritatilor turce, potrivit cotidianelor Hurriyet si Sabah.

Statuia a fost urcata la bordul avionului primului ministru, care s-a aflat la New York cu ocazia adunarii generale a ONU, pentru a ajunge in Turcia in cursul zilei de duminica.

Muzeul de Arte Frumoase din Boston afirma, pe site-ul sau, ca a cumparat partea superioara a statuii de marmura in 1981, de la o persoana particulara din Germania, care a spus, la randul lui, ca familia sa achizitionase obiectul de la un negustor german de arta.

In 1990, un profesor universitar a remarcat similutidinea dintre partea superioara a statuii, formata din cap si tors, si partea inferioara, formata din picioare, vintre si un brat, exhumata in 1980 la Pergam si expusa astazi la Muzeul din Antalia.

Turcia a reclamat inca de atunci restituirea statuii si un acord in acest sens a fost incheiat joi intre muzeu si autoritatile turce.

Avand un impresionant patrimoniu arheologic, Turcia incearca de mai multi ani sa recupereze numeroase opere de arta antice vandute in intreaga lume de traficantii de arta. Ea a obtinut in iulie restituirea, de catre Germania, a unui statui reprezentand un Sfinx si care data din epoca bronzului.