Opera Nationala Bucuresti va fi gazda unei premiere absolute în România: prima transmisiune în direct (în conditii HD-high definition, prin satelit) a unui spectacol de la Opera Regala din Londra (Royal Opera House – Covent Garden). Miercuri, 28 septembrie, ora 21.00, iubitorii genului liric vor avea ocazia sa vizioneze una dintre cele mai importante productii ale prestigiosului teatru liric londonez – „FAUST” de Charles Gounod – în sala mare a Operei Nationale Bucuresti.

Angela Gheorghiu in "Faust" la Covent GardenFoto: Opera Nationala Bucuresti

Pentru publicul român evenimentul va însemna de asemenea si sansa de a se reîntâlni cu una dintre cele mai valoroase voci lirice ale lumii: soprana Angela Gheorghiu, care va interpreta rolul Margaretei. Alaturi de aceasta vor putea fi admirati: Vittorio Grigolo (Faust), René Pape (Mefisto), Michèle Losier (Siebel), Daniel Grice (Wagner) si Dmitri Hvorostovsky (Valentin). Îsi vor da concursul corul si orchestra de la Royal Opera House (Covent Garden). Spectacolul se va desfasura sub bagheta dirijorului Evelino Pidò, informeaza ONB.

Capodopera a compozitorului francez Charles Gounod, opera are la baza celebra drama semnata de Goethe, care istoriseste povestea doctorului Faust. Ajuns la capatul unei vieti dedicate stiintei, Faust face pact cu Diavolul pentru a-si recapata tineretea si frumusetea, în schimbul cedarii propriului sau suflet. La Covent Garden prima reprezentatie operei a avut loc în 1863, la patru ani dupa premiera absoluta la Paris, devenind astfel rapid un spectacol favorit al publicului din perioada victoriana. În 2004, montarea de mare succes a regizorului David McVicar a readus în atentia spectatorilor povestea luptei între bine si rau, actiunea fiind plasata de aceasta data în Paris, în perioada celui de-al doilea imperiu (1852 -1870).

Transmisiunea spectacolului prin satelit se va realiza doar în doua orase din România: Bucuresti (la Opera Nationala Bucuresti) si Timisoara (Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran”). Biletele se pot achizitiona la Casa de bilete a ONB, de luni pâna duminica, între orele 9.00 – 13.00 si 15.00 – 19.00, respectiv la Cinema Timis pentru manifestarea din Timisoara. Accesul în sala se va face pâna la ora 20.45. Pretul biletului este de 45 ron.

Potrivit ONB, evenimentul este primul dintr-o serie de transmisiuni care vor fi organizate la Opera Nationala Bucuresti, parteneriate ce vor implica câteva dintre cele mai importante teatre lirice din lume, ca Bolshoi Teatr, Arena di Verona, Teatrul La Fenice din Venetia, Teatrul San Carlo din Napoli, Scala din Milano, Opera din Paris s.a.

Organizarea acestei transmisiuni in premiera a determinat schimbarea agendei de evenimente a Operei Nationale Bucuresti si a Casei de Licitatii Artmark, care programasera doua licitatii de arta, in sala mare a ONB, in zilele de 27 si 28 septembrie. Artmark sustine proiectul initiat de partenerul sau si aplauda prima transmisiune in direct a unui spectacol de opera de la prestigioasa Covent Garden din Londra, hotarand schimbarea datei pentru cea de-a doua licitatie. Astfel, Licitatia Anuala de Impresionism si Postimpresionsm Romanesc se reprogrameaza pentru joi, 29 septembrie, orele 19.30.