Visul American a murit de ceva vreme. Dar fiecare are propriul drog care-l ajuta sa viseze mai departe: heroina, televiziunea, mancarea - modalitati de a nu privi in fata realitatea cruda si neinduratoare. Recviem pentru un vis e povestea supravietuirii a patru oameni dependenti de iluziile care le dau forta de a continua inca o zi, inainte de a se prabusi inevitabil in infernul din ei insisi. Romanul-cult, Recviem pentru un vis semnat de unul dintre cei mai importanti scriitori americani, Hubert Selby Jr a fost reeditat de curand la editura Humanitas Fiction.

Recviem pentru un vis, de Hubert Selby JrFoto: Editura Humanitas

Privirea naratorului patrunde pana in adancul sufletului omenesc pentru a aduce la lumina slabiciunile lor, nevoia de a iubi si de a crede, speranta ca poate mai exista scapare si mantuire.

Ecranizarea din 2000 a romanului Recviem pentru un vis (Requiem for a Dream), in regia lui Darren Aronofsky, cu Ellen Burstyn, Jennifer Connely si Jared Leto in rolurile principale, a primit doua nominalizari la premiile Oscar si Globul de Aur.

Selby isi are locul intre gigantii literaturii americane. Scrierile lui emana o forta, o viziune morala si o intimitate cu suferinta care amintesc de Dostoievski.

Controversatul scriitor Hubert Selby Jr. s-a nascut la New York, in 1928. Isi petrece copilaria in Brooklyn si urmeaza primul an de liceu la Peter Stuyvesant High School. La 15 ani renunta la studii, iar in 1944 se inroleaza in Marina Comerciala a SUA, luand parte la al Doilea Razboi Mondial. In Germania contracteaza tuberculoza si sufera cateva operatii, pierzandu-si 11 coaste si un plaman. In cei patru ani de spitalizare, Selby devine dependent de morfina si tot acum incepe sa scrie primele povestiri. Dupa 1950, accepta slujbe dintre cele mai diverse: face un curs de secretariat, lucreaza o vreme ca analist de asigurari, dar destinul lui ia alta turnura dupa ce primele povestiri ii sunt publicate in reviste precum Kulchur si Black Mountain Review (acestea vor fi reunite mai tarziu in volumul Song of the Silent Snow, 1986).

In 1961 i se intenteaza primul proces pentru obscenitate, in urma publicarii nuvelei „Tralala“ in Provincetown Review. In 1964, nuvela va deveni un capitol important din debutul lui Selby Ultima iesire spre Brooklyn (Last Exit to Brooklyn; Humanitas Fiction 2010), roman acuzat de obscenitate in Marea Britanie si interzis in Italia. In 1967 Selby este arestat pentru posesie de heroina, moment care marcheaza inceputul eliberarii sale de vechile dependente, dar si al concentrarii asupra scrisului. In anii '80 Selby incepe sa castige din scenarii de film si televiziune, predand creative writing la University of Southern California. Urmeaza romanele The Room (1971), The Demon (1976), Recviem pentru un vis (Requiem for a Dream, 1978; Humanitas Fiction, 2007, 2011), The Willow Tree (1998), Waiting Period (2002). Moare la Los Angeles in 2004, cand devenise deja unul dintre scriitorii-fetis ai Americii.