Institutul Cultural Roman anunta intr-un comunicat remis Hotnews.ro incetarea din viata a scriitorului B. Elvin, cel care a condus, de la infiintare pana acum, editia romana a revistei Lettre Internationale. "Eseist, prozator si critic literar, B. Elvin ne-a oferit un model de carturar, traind in si pentru cultura cu intensitate, gratie si, deopotriva, cu un patos al moderatiei. Fiecare numar al revistei al carei redactor-sef a fost poarta marca inteligentei sale pe cat de sclipitoare, pe atat de straine de orice ostentatie. Caldura pe care ne-a transmis-o va ramane mereu in sufletele noastre" se arata in comunicat.

B. ElvinFoto: ICR

B. Elvin (Elvin Bernstein) s-a nascut la Moinesti la 24 august 1927. A urmat cursurile Liceului „Cultura Max Azriel”, unde l-a avut ca profesor de limba romana pe Mihail Sebastian. A debutat ca publicist in revista Caiete culturale, iar ca literat, in ziarul Ecoul (1944), cu un medalion G.B. Shaw, semnat cu pseudonimul Paul Scorteanu. Dupa absolvirea liceului, a urmat cursurile de Estetica ale Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Ca student si absolvent a colaborat la revistele: Contemporanul, Gazeta literara, Luceafarul, Viata romaneasca.

Din 1992, B. Elvin a fost redactorul-sef al publicatiei de prestigiu Lettre Internationale – editia romana, pe care a condus-o pana la sfarsitul vietii. B. Elvin a fost un scriitor atasat miscarii teatrale, a scris critica de teatru si a facut parte din Sectia de dramaturgie a Asociatiei Scriitorilor Bucuresti. In afara de activitatea sa publicistica, a publicat numeroase volume de eseu si romane intre care: Dupa o lunga si grea suferinta (1973), Partea mea de comedie (1974), Prin ce se deosebeste aceasta noapte? (1977), Hotarul imaginar (1980), In continuare (1982), Colturile cercului (1985), Patru si un absent (1988).

„Imi pare rau, dar e imposibil sa scrii pe scurt despre Lettre Internationale, cea mai europeana revista romaneasca de cultura, care isi vede de treaba cu discretie si eficienta, aparand nesmintit in fiecare trimestru/anotimp si aratandu-ne – daca avem rabdarea s-o deschidem si s-o citim – ca suntem o parte a Lumii si ca (dincolo de obsesiile noastre cotidiene recoltate, rumegate si-napoi la lume date, dupa cum ne arata televiziunile) nici macar nu suntem atat de departe de ea. De Lume, adica. (...) Dl. B. Elvin (redactorul-sef, un admirabil constructor de reviste si un extrem de competent cititor de gazete – ceea ce e lucru rar in zilele noastre) si echipa sa aduna la un loc nume si texte pe care, aburiti de televizor cum suntem, le « visam », dar nu observam ca le avem la indemana, la fiecare trei luni, contra sumei de 5 (cinci) lei.” scria Mircea Vasilescu, in Dilema veche nr. 312, 4-10 februarie 2010.