Muzicianul Johnny Raducanu a murit luni dimineata, la varsta de 79 de ani, a declarat, pentru Mediafax, Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti.

Johnny RaducanuFoto: Agerpres

Ion Caramitru, aflat in strainatate, a spus ca Johnny Raducanu "era foarte bolnav" si se afla acasa cand a survenit decesul.

''Un echipaj SMURD a fost solicitat pentru un pacient, iar cand acesta a ajuns la adresa a constatat ca era vorba despre un pacient care a suferit un stop cardiac iresuscitabil'', a declarat pentru Agerpres dr. Bogdan Oprita, medicul sef al serviciului SMURD Bucuresti.

El a precizat ca echipajul, care avea medic, a incercat sa faca resuscitarea aproape o ora, fara succes, constatand decesul.

Potrivit medicului, pacientul suferea de afectiuni cardiace mai vechi si complicatii.

"La inmormantarea mea vreu sa vina caini, pisici si doi-trei oameni", ar fi declarat, cu cateva zile inainte de moartea sa, indragitul solist, citat de apropiati ai artistului.

Potrivit acelorasi surse, pe 6 octombrie Johnny Raducanu ar fi trebuit sa plece in Austria, unde va fi premiat un film cu muzica lui.

In ultimii ani, Johnny Raducanu si Ion Caramitru au sustinut impreuna spectacolul de poezie si muzica "Dialoguri si fantezii in jazz" de la TNB.

Cu o cariera muzicala ce se intinde pe mai bine de jumatate de secol, Johnny Raducanu, nascut in 1 decembrie 1931, a fost un veteran al muzicii romanesti.

Johnny Raducanu, pe numele sau real Raducanu Cretu, s-a nascut intr-o familie de romi cu traditii muzicale de peste trei sute de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu, potrivit Wikipedia.

Pe numele sau adevarat Raducan Cretu, Johnny Raducanu s-a nascut la Braila, la 1 decembrie 1931, intr-o familie de romi cu traditii muzicale de peste 300 de ani, de pe timpul lautarului Petre Cretu Solcanu.

Johnny Raducanu a fost supranumit de catre marele jazzolog american Leonard Feather 'Mr. Jazz Of Romania', contrabasist, pianist, compozitor, aranjor si lider de formatie, fiind cel mai cunoscut si iubit muzician roman de jazz, atat in tara cat si peste hotare, potrivit Agerpres.

A studiat la Scoala medie de muzica din Cluj-Napoca (1949-1953) si la Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din Bucuresti (clasa contrabas, 1953-1956). A fost membru al orchestrei Casei de discuri ''Electrecord'' (1957-1971).

Eminent instrumentist de jazz, Johnny Raducanu a abordat si compozitia, scriind numeroase piese de jazz, dar si de muzica usoara. Dintre creatiile de muzica usoara, amintim: ''Vechiul port'', ''De mult intr-o carte'', ''Nu veni, nu pleca'', ''Ma cheama marea'', ''Iarna, iarna''. A compus muzica de scena la piesele: ''Livada cu visini'', ''Moliere'' si ''Don Juan''.

Ca instrumentist sau orchestrator si-a adus contributia la realizarea majoritatii discurilor romanesti de jazz.

Membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, din 1971.

A intreprins numeroase turnee peste hotare, la Moscova (1962), la Festivalurile de muzica usoara de la Varsovia si Praga (1968), la Belgrad, in Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franta, Grecia, Belgia, Statele Unite, Elvetia etc. In aprilie 2010, Johnny Raducanu si Aura Urziceanu au cantat la Sala Palatului, intr-un concert special, alaturi de unul dintre cele mai celebre big-band-uri din lume, Duke Ellington Orchestra.

I-a fost conferita ''Diploma de merit'' oferita de Departamentul cultural al Statelor Unite pentru activitatea muzicala (1976).

A colaborat cu trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianistii Friedrich Gulda si Guido Manussardi. In 1987, a devenit membru de onoare al Academiei ''Louis Armstrong'' din New Orleans.

Printre realizarile discografice in domeniul jazz-ului se numara: ''Jazz made in Romania'' (1987); ''Confesiuni'' (I, II, III); ''To His Friends'' (1997); ''Jazz Behind the Carpathians'' (1999); ''Jazz antifanariot'' (2002); ''Singuratatea, meseria mea'' (2002); ''Jazz Made in Romania-Live in San Francisco'' (cu Teodora Enache, 2002), ''Jazz Bestament'' (2005); ''Chamber Jazz Music'' (2008); ''Inside Stories-Jazz Poems'' (2009).

Fost elev al Societatii Filarmonice Lyra, Johnny Raducanu a primit, la 13 octombrie 2008, diploma de membru de onoare al Societatii Filarmonice 'Lyra' si medalia jubiliara 'Lyra 125', in cadrul unei ceremonii organizate la Casa Tineretului din Braila.