Compozitorul român Octavian Nemescu va fi prezent la cea de-a LIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Contemporană „Toamna Varşoviană”, eveniment ce se va desfasura între 16 şi 24 septembrie 2011 la Varşovia. Lucrarea lui Octavian Nemescu, PINASCENSIOCRISTICHO (lucrare comandată de Festivalul „Toamna Varşoviană” 2011), va putea fi ascultată la Varşovia, în premieră absolută, sâmbătă, 17 septembrie, la Universitatea de Muzică „Fryderyk Chopin”, în interpretarea Orchestrei Muzicii Noi din Katowice, sub bagheta dirijorului Szymon Bywalec.

Festivalul Toamna VarsovianaFoto: ICR

Duminică, 18 septembrie, începând cu ora 10.00, publicul festivalului va avea posibilitatea să intre în dialog cu Octavian Nemescu la sediul Forumului Cultural Austriac din Varşovia, într-un eveniment conex al „Toamnei Varşoviene”, informeaza ICR Varsovia.

De asemenea, ICR Varşovia a pregătit, în colaborare cu POLMIC (Polish Music Information Center), un dublu CD dedicat prezenţelor muzicii româneşti la Festivalul „Toamna Varşoviană” în perioada 2007-2010. Cele două CD-uri cuprind lucrările muzicale: rouaUruauor for 9 in the morning de Octavian Nemescu, Dizzy Divinity I de Horaţiu Rădulescu, Palindrom / 7 de Călin Ioachimescu, Ielele şi L’Ange avec une seule aile de Doina Rotaru, Cartoon-Variations on a Theme by Mozart de Dan Dediu, 2010 de Cristian Lolea, Toys R us II de Irinel Anghel şi EletroState of Mind de Sorin Romanescu. Dublul CD va fi promovat şi distribuit în cadrul Festivalului „Toamna Varşoviană”.

Festivalul Internaţional de Muzică Contemporană „Toamna Varşoviană”, cel mai important eveniment de gen din Europa Centrală şi de Est, este organizat în fiecare an de Uniunea Compozitorilor Polonezi. Creat în 1956 de compozitorii Tadeusz Baird şi Kazimierz Serocki şi conceput iniţial ca o ieşire din impasul în care se afla muzica poloneză la acel moment, festivalul s-a dovedit un refugiu pentru libertatea artistică, oferind totodată spaţiu de exprimare muzicii contemporane cu stilurile, atitudinile şi tehnicile ei diferite. Festivalul „Toamna Varşoviană” continuă să fie unul dintre cele mai mari şi mai importante festivaluri de muzică contemporană din lume, reunind în fiecare an în jur de 300 de compozitori, interpreţi şi muzicologi din diferite ţări.

Născut în 1940, la Paşcani, Octavian Nemescu a studiat compoziţia cu Mihail Jora la Universitatea de Muzică din Bucureşti, între anii 1956-63, ulterior participând la cursurile internaţionale de specializare Ferienkurse de la Darmstadt. În 1978 obţine titlul de doctor în muzicologie la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, avându-l ca îndrumător ştiinţific pe Sigismund Toduţă. Teza, purtând titlul Capacităţile semantice ale muzicii, a fost publicată de Editura Muzicală din Bucureşti în 1983.

Profesor universitar şi conducător de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Octavian Nemescu a îndrumat generaţii întregi de compozitori.

De-a lungul anilor, începând cu perioada de studenţie, a avut o contribuţie decisivă la emanciparea mişcării de avangardă din componistica românească. Octavian Nemescu face parte din a doua generaţie (ultima) pe această direcţie (cea a anilor ‘70 din secolul trecut) care a lansat o nouă avangardă, având drept ideal nu negarea tradiţiei, precum precedentele, ci recuperarea originilor, a primordialităţii existente la baza tuturor tradiţiilor muzicale, în spiritul unei recuperări înnoitoare şi în dorinţa atingerii unei noi universalităţi artistice. Această generaţie poate fi considerată şi prima care a avut o aspiraţie de factură postmodernă.

A compus piese simfonice, corale, camerale, electroacustice, muzică ambientală, metamuzici, muzică imaginară, ritualuri colective şi individuale, care implică, pe lângă auz, şi celelalte simţuri: vizualul, olfactivul, gustativul şi tactilul. Muzica lui s-a cântat în multe dintre centrele culturale importante ale Europei şi Statelor Unite. Parte din lucrările sale sunt înregistrate pe 5 CD-uri de autor şi numeroase antologii cu creaţii muzicale contemporane, editate de diverse case de discuri din România şi Europa.

A obţinut de mai multe ori premii ale UCMR (1980, 1982, 1987, 1990, 1993, 1997), este laureat al Premiului Academiei (1980), al Premiului internaţional de compoziţie Aaron Copland (SUA, 1970), al Premiului Grupului de muzică experimentală de la Bourges, Franţa (1980, 1982), Prix de la Confédération Internationale de Musique Electroacoustique (C.I.M.E, 1985). În anul 2004 a primit Ordinul şi Medalia „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer clasa I.