Cunoscutul pictor si plastician Petru Petrescu a murit, joi dimineata, la varsta de 82 de ani, la locuinta sa din Piatra Neamt, a declarat pentru Agerpres scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Directiei pentru Cultura Neamt.

"A fost o figura emblematica a gruparii plastice nemtene si romanesti. Vine de departe, fiind unul dintre cei mai vechi membri ai Uniunii Artistilor Plastici, alaturi de regretata Iulia Halaucescu. Pictura sa a fost speciala in sensul ca a imbinat formele cucuteniene, preluate din colectiile din jur, cu o cromatica proprie. A avut mari succese datorita unei vivacitati a operei, fiind unul dintre cei mai premiati si cunoscuti artisti plastici in afara tarii inainte de 1989", a declarat Adrian Alui Gheorghe.

Pe langa sutele de tablouri, Petru Petrescu a lasat in urma sa un jurnal de creatie nepublicat, dar si un manuscris cu poezii, o parte nepublicate.

Membru al Uniunii Artistilor Plastici (UAP) din Romania din 1966, Petru Petrescu a fost unul dintre cei mai cunoscuti artisti plastici romani in afara tarii pana in anul 1989. In anul 1987 a primit premiul 'Galion d'ore' Italia, iar in 1990 a obtinut, tot in Italia, premiul 'Coroana de argint'. Un an mai tarziu a fost premiat in Polonia cu medalia de aur 'Majdanek', iar in 2004 a primit diploma de excelenta a Uniunii Artistilor Plastici din Romania. In perioada 1960 - 2006 a avut 38 de expozitii personale si de grup in Iugoslavia, Italia, Elvetia, Polonia, Germania, Cehoslovacia, Franta, Japonia, Venezuela, Olanda, Spania, Austria, Thailanda si Taiwan.

Artistul va fi inmormantat sambata in cimitirul Eternitatea din Piatra Neamt.