Versiunea engleza a romanului Venea din timpul diez (Polirom, 2004, 2010), de Bogdan Suceava, aparuta la Northwestern University Press, va fi prezentata publicului american simbata, 17 septembrie, in Lansing, Michigan, in libraria EVERYbody Reads, si duminica, 18 septembrie, in Detroit, Michigan, in libraria Leopold’s Books, informeaza editura Polirom.

Venea din timpul diez, de Bogdan SuceavaFoto: Polirom

Anul acesta Venea din timpul diez a mai fost prezentat in Statele Unite la Universitatea Texas din Dallas, Universitatea Statului Arizona, la Columbia University, din New York (in cadrul unui eveniment organizat in colaborare cu Institutul Cultural Roman din New York), si la Universitatea Statului California din Fullerton (in cadrul unui eveniment organizat prin Programul de Studii Europene).

Venea din timpul diez a fost publicat de Northwestern University Press in cadrul seriei Writings from an Unbound Europe, in traducerea lui Alistair Ian Blyth, cu sprijinul programului TPS al Institutului Cultural Roman.

Despre Venea din timpul diez au fost consemnate mai multe opinii critice. Criticul M.A. Orthofer a scris in Complete Review: “Venea din timpul diez e un excelent exemplu pentru ceea ce un cititor strain ar putea sa gaseasca intr-un roman romanesc contemporan: o privire intoarsa inlauntru (in contrast cu asa de multe romane est-europene care sint fixate pe comparatia cu Vestul) si, desi modern, puternic inradacinat in traditiile locale (literare, la fel ca si intr-un sens mai larg)”. Pentru New Pages, Patricia Contino a consemnat: “Venea din timpul diez este un ambitios si nelinistitor roman distopic, si exact asta ar trebui sa fie. Suceava amesteca istoria romaneasca cu elemente ornamentale care mai degraba cuceresc decit decripteaza”. Pentru Open Letters Monthly, dupa ce a prezentat editia engleza a romanului Venea din timpul diez, Daniela Hurezanu a sintetizat: “Nascut in 1969, Suceava este, in mod firesc, indatorat scriitorilor pe care generatia sa obisnuia sa-i citeasca in Romania. Din acest punct de vedere, el a ramas atasat radacinilor lui, in ciuda faptului ca, dupa ce a crescut in timpul comunismului si a fost martor al revolutiei anti-comuniste, s-a stabilit in Statele Unite la jumatatea anilor nouazeci. Acum preda matematica la CSU Fullerton, dar continua sa scrie in romana, iar cei mai multi dintre cititorii sai sint in Romania, unde e considerat unul dintre cei mai interesanti scriitori ai generatiei sale” .

Bogdan Suceava (n. 1969) este associate professor la California State University, Fullerton, SUA. Este, intre altele, autorul romanelor Venea din timpul diez (Polirom, ed. I, 2004; ed. a II-a, 2010; roman tradus in maghiara si bulgara, engleza), Miruna, o poveste (2007) si Vincent nemuritorul (2008). Cel mai recent roman al sau este Noaptea cind cineva a murit pentru tine, aparut la Polirom in anul 2010.