Prima sala noua care va fi gata la Teatrul National Bucuresti va intra in circuitul public pe 15 noiembrie, aceasta urmand sa beneficieze de toate dotarile aferente, au anuntat, miercuri, directorul TNB, Ion Caramitru, si Andrei Ionita, reprezentantul Aedificia Carpati, care se ocupa de lucrarile de renovare, potrivit Agerpres.

"Noi am inceput lucrarile in luna aprilie, pana in prezent am executat lucrari de demolare si desfacere, in principal la fatada corpului A1, de structura metalica existenta si am lucrat pentru realizarea unei noi sali in corpul A2 la subsol, sala pe care speram sa o dam in folosinta in noiembrie, cu toate dotarile aferente'', a spus Andrei Ionita.

Directorul teatrului, Ion Caramitru, a anuntat ca in urma unei discutii avute marti cu secretarul general al Ministerului Culturii, cu directorul general al Aedificia Carpati, Petre Badea, si cu directorul Teatrului National de Opereta, Razvan Ioan Dinca, s-au avut in vedere agenda si aspectele mutarii Teatrului National de Opereta intr-o noua cladire "pentru a oferi, pe de o parte, front de lucru santierului, asa cum este prevazut in agenda, pe de alta parte, pentru a rezolva problema continuitatii Operetei pe urmatorul an".

El a adaugat ca Opereta se va muta intr-un nou sediu situat in spatele Bibliotecii Nationale, "intr-o constructie importata in intregime din Olanda, unde va functiona cel putin 10 ani", mutarea urmand sa se faca "probabil" in luna martie a anului viitor.

Ion Caramitru a adaugat ca, desi lucrarile de consolidare si reabilitare a Teatrului National Bucuresti sunt in plina desfasurare, in cladire vor exista mereu trei spatii de joc, unde vor fi prezentate spectacole.

Reprezentantul Aedificia Carpati a precizat ca cifra de contract pentru anul in curs, de 26 milioane de lei, a fost "realizata peste jumatate pana in prezent", urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie realizata in totalitate. El a mai amintit ca suma totala a contractului este de 48 milioane de euro fara TVA.

Pe langa lucrarile de baza la teatru, se lucreaza si la centrala termica de separare a Teatrului de Hotelul Intercontinental, aceasta urmand sa fie compartimentata pentru cei doi beneficiari in asa fel incat 'la sfarsitul lui octombrie teatrul sa beneficieze de apa calda si caldura', a mai spus Andrei Ionita.

Ion Caramitru a explicat si cum intentioneaza sa foloseasca salile noi. El a anuntat ca in afara salii din aer liber, care va face obiectul unei selectii pentru tineret, turisti si pentru cei care doresc sa vada un teatru de o anumita factura in anotimpul cald, celelalte doua sali, care sunt capabile sa-si schimbe configuratia, vor fi puse la dispozitia atat a "experimentului tanar", cat si pentru realizarea "Teatrului Teatrelor" in care "colegii din provincie" care isi doresc sa joace pe scene bucurestene pot veni sa-si organizeze microstagiuni proprii.