Pfizer a dat în judecată statul român, la Bruxelles, pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că nu este o situație neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria. El spune că au fost contractate cantităţi enorme de vaccin anti-COVID, de care însă România nu ar mai fi avut nevoie, fiind vorba despre 28 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer negociate prin contract și pe care țara noastră nu le-a mai comandat și, implicit, nu le-a mai primit.

Vaccinuri PfizerFoto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

Anterior, surse guvernamentale declarau pentru HotNews.ro că este vorba despre 28 milioane de doze de vaccin în valoare de aproximativ 550 de milioane de euro.

Inițial, anunțul oficial a fost făcut, joi, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin:

  • „A venit o notificare de deschidere a acestui litigiu în ultimele zile din decembrie. În ultima parte a lunii februarie e un prim termen. România va fi evident reprezentată la acest proces.
  • E vorba de faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze, însa amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de Ministerul Sănătății și, în consecință, nici nu s-a putut face vreo plată pentru că nu există acele doze încasate de statul român”.

Pfizer spune că a luat „decizia dificilă” de a da în judecată statul român

Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează, într-un răspuns transmis News.ro, Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.

  • „În urma unei încălcări prelungite a angajamentelor contractuale şi a unei perioade de discuţii purtate cu bună-credinţă între părţi, Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României.
  • Pfizer şi BioNTech urmăresc să determine România să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021.
  • Pfizer şi BioNTech consideră că este important ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile contractuale în temeiul acordului care a facilitat răspunsul european de succes la pandemie. Pfizer şi BioNTech continuă să sprijine acest răspuns şi îşi menţin angajamentul de a furniza vaccinuri pentru COVID-19 în conformitate cu acordurile lor contractuale şi în interesul sănătăţii publice”, mai spune reprezentantul Global Media Relations Pfizer.

Rafila: Au fost contractate cantităţi enorme de vaccin anti-COVID pe care nu le foloseam, situaţie pe care nu puteam să o acceptăm

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles pentru vaccinurile anti-COVID a fost primită prin poştă, iar Guvernul va căuta o firmă de avocatură.

  • „Este o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că Pfizer a făcut acelaşi lucru şi cu alte două state membre ale Uniunii Europene, respectiv Polonia şi Ungaria. A venit acum rândul României, care nu a acceptat, nu am avut cum să acceptăm să semnăm un amendament propus de către compania Pfizer, care presupunea plata unor compensaţii financiare în cazul în care renunţam la vaccin.
  • Nu există niciun fel de bază pe legală pentru aceste compensaţii financiare şi, în mod evident, noi nu puteam să comandăm restul de 28 de milioane de doze de vaccin care mai rămăseseră de livrat în cadrul acestui contract, în condiţiile în care în România interesul pentru vaccinare practic nu există în acest moment.
  • Noi avem la dispoziţia populaţiei, pentru cei care doresc să se vaccineze, ultima formulă a vaccinului livrat de către Moderna. Moderna a livrat la sfârşitul anului trecut 1,3 milioane de doze de vaccin în contul unei sume plătite tot în 2021 ca avans de guvernul de la acea vreme şi trebuiau să-l livreze. Au făcut-o, vaccinul era deja plătit de mai bine de 2 ani, iar cei de la Pfizer, am încercat să discutăm cu ei, am avut nenumărate întâlniri online atât cu ei, cât şi cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, n-am ajuns la un acord şi am primit prin poştă notificarea acestei chemări în faţa instanţei la Bruxelles”, a declarat ministrul Rafila, conform News.ro.

El a explicat că în acest litgiu cu Pfizer România va încercă să se coordoneze cu Polonia:

  • „În ceea ce priveşte acest contract comercial, o să încercăm la nivelul guvernului să găsim o firmă de avocatură care să ne reprezinte şi dacă o să putem - am avut deja o întâlnire cu ambasadorul Poloniei - să încercăm să ne coordonăm şi din punct de vedere al argumentelor care stau în faţa acestui contract care nu a fost, n-a putut să fie onorat, pentru că acele cantităţi contractate pentru anul 2022-2023, enorme, din punctul meu de vedere (...), n-ar fi fost folosite şi oricum le primeam, le plăteam şi nu le foloseam.
  • Deci era o situaţie pe care nu puteam să o acceptăm, nici din punct de vedere moral nu cred că era în regulă”.

Rafila a subliniat că, potrivit contractului, România ar mai fi trebuit să primească de la Pfizer 28 de milioane de doze, cantitate care „ar fi fost imposibil de utilizat”.

El a explicat şi mecanismul Comisiei Europene prin care s-au semnat contractele pentru vaccinul anti-COVID:

  • „Exista un contract cadru şi, periodic, Comisia Europeană oferea fiecărui stat membru o cotă-parte din tranşele de producţie. În termen de 5 zile trebuia să spui ”Da, vreau să iau acea tranşă” sau ”Nu, nu vreau să iau acea tranşă”.
  • Cred că unde a fost un pic de grabă sau poate mai multă grabă - nu ştiu, nu vreau să fac niciun fel de comentariu, situaţia atunci era poate diferită - a fost când s-au cumpărat pentru 2 ani în avans aproape 39 de milioane de doze de vaccin, pentru că acea cantitate era enormă, asigura producţia pentru Pfizer, dar cantitatea în mod evident nu putea fi absorbită”.

Rafila spunea luna trecută că speră să se negocieze o soluție

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirma, în 6 decembrie, în legătură cu vaccinurile anti-Covid, că obligaţiile contractuale asumate de România în prima jumătate anului 2021 produc în continuare efecte şi speră că se va ajunge la o soluţie negociată cu producătorii acestora. El a adăugat că nu are rost să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite.

În octombrie 2023, el spunea că sunt şanse să se ajungă la o înţelegere cu unul dintre producătorii de vaccinuri anti-COVID, pentru a se încheia amiabil contractul, dar pentru contractul cu Pfizer încă se caută soluţii, pentru că „ar trebui să mai luăm 27 de milioane de doze”.

Achiziţia de vaccinuri din pandemie face obiectul unei anchete DNA, fostul premier Florin Cîţu, foştii miniştrii ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă şi fostui secretar de stat în MS Andrei Baciu fiind urmăriţi penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Pfizer, care a dezvoltat vaccinul anti-COVID împreună cu compania germană BioNTech, a acţionat Polonia în instanţă după negocieri care au durat un an şi care nu au dus la nicio înţelegere, a relatat în noiembrie anul trecut agenţia poloneză de ştiri PAP. Este vorba despre recuperarea sumei de 1,4 miliarde de euro (6 miliarde de zloţi polonezi).