Vaccinurile împotriva Covid au salvat cel puțin 1,4 milioane de vieți în Europa, a declarat marți șeful regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), reamintind că virusul este „aici pentru a rămâne", transmite France Presse.

Centru de vaccinare Covid in BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

„Astăzi, 1,4 milioane de persoane din regiunea noastră - majoritatea în vârstă - se pot bucura de viață alături de cei dragi pentru că au luat decizia vitală de a se vaccina împotriva Covid-19", a declarat Hans Kluge într-o conferință de presă online.

Potrivit datelor OMS, la 19 decembrie 2023, peste 277,7 milioane de cazuri de Covid-19 au fost raportate în regiunea care cuprinde 53 de țări, ducând la peste 2,2 milioane de decese.

„Doar prima rundă de vaccinare a salvat aproximativ 700.000 de vieți", a spus medicul.

În perioada de iarnă, este esențial să ne protejăm pe noi înșine și pe cei mai vulnerabili. „Pe măsură ce învățăm să trăim cu Covid-19 și cu alte virusuri respiratorii, este absolut vital ca populațiile vulnerabile să fie la zi cu vaccinarea împotriva Covid-19 și a gripei", a adăugat el.

Europa trebuie neapărat să continue să investească în sănătate, a insistat el. „Riscăm să fim nepregătiți pentru orice eventualitate excepțională, cum ar fi apariția unei noi variante mai grave a Covid-19 sau a unui agent patogen încă necunoscut", a argumentat Kluge.

Bătrânul Continent trebuie să facă eforturi în materie de finanțare pentru a îmbunătăți situația personalului medical și pentru a stopa deficitul de medicamente de bază.

„Sunt profund îngrijorat de faptul că sănătatea dispare de pe agenda politică și că nu reușim să rezolvăm problema bombei cu ceas cu care se confruntă lucrătorii noștri din domeniul sănătății și al asistenței medicale", a mai spus șeful OMS pentru Europa.