Autoritățile sanitare americane au autorizat luni o versiune actualizată a vaccinurilor Covid 19 ale Pfizer și Moderna, mai bine adaptată la variantele aflate în prezent în circulație, potrivit AFP.

Vaccinuri ModernaFoto: John Cherry / Getty Images / Profimedia

Cele două companii au precizat că noua lor versiune de vaccin va fi disponibilă în următoarele zile pentru o campanie de rapel, într-un moment în care numărul de spitalizări legate de Covid-19 este în creștere în Statele Unite.

Această nouă versiune a fost dezvoltată pornind de la varianta XBB.1.5 și ar trebui „să ofere o bună protecție împotriva variantelor Covid-19 care circulă în prezent”, a precizat într-un comunicat al US Food and Drug Administration (FDA).

Cele două variante cele mai frecvente care circulă în prezent în Statele Unite sunt EG.5 și FL.1.5.1.

Într-un comunicat de presă, Moderna a afirmat că noul său vaccin, testat pe oameni, a declanșat într-adevăr un răspuns imunitar împotriva acestor două variante.

În timp ce FDA a autorizat noile versiuni ale vaccinului începând cu vârsta de 6 luni, o altă agenție federală de sănătate, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), urmează să organizeze marți o reuniune pentru a preciza pentru ce populații este recomandată o doză de rapel.

Experții americani sunt divizați dacă întreaga populație ar trebui să primească o nouă doză sau dacă ar trebui să se pună accentul în schimb pe persoanele susceptibile, așa cum se întâmplă în Europa.

„Încurajăm cu tărie persoanele eligibile să ia în considerare posibilitatea de a se vaccina”, a declarat luni, într-un comunicat, Peter Marks, oficial al FDA. „Vaccinarea rămâne esențială pentru sănătatea publică și protecția continuă împotriva consecințelor grave ale Covid-19, inclusiv spitalizarea și decesul”.

Statele Unite intenționează să desfășoare o campanie anuală de vaccinare împotriva Covid-19, de fiecare dată cu un vaccin adaptat, în același mod ca și în cazul gripei. Dar succesul noii formule este incert: precedenta doză de rapel a fost administrată doar de 17% din populația americană.