O variantă de coronavirus care a suferit mai multe mutații și este numită BA.2.86 a fost acum detectată în Elveția și Africa de Sud, după ce a fost identificată în Israel, Danemarca, SUA și Regatul Unit, potrivit unui oficial important al Organizației Mondiale a Sănătății, relatează Reuters.

test CovidFoto: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

Tulpina Omicron BA.2.86 are peste 35 de mutații în porțiuni cheie ale virusului, comparativ cu XBB.1.5, varianta dominantă în cea mai mare parte a anului 2023.

A fost observată pentru prima dată în Danemarca pe 24 iulie. De atunci, a fost detectată la alți pacienți simptomatici, la teste de rutină la aeroport și în probele de apă uzată din mai multe țări.

Mesaje liniștitoare din partea experților

Oameni de știință din întreaga lume au spus că, deși este important să se monitorizeze varianta BA.2.86, este puțin probabil să provoace un val devastator de boli severe și deces, având în vedere apărarea imunitară construită la nivel mondial în urma vaccinării și a infecțiilor anterioare.

„Sunt cifre încă mici”, a spus Maria Van Kerkhove, responsabil tehnic COVID-19 la OMS, în primul său interviu cu privire la BA.2.86.

Potrivit acesteia, faptul că persoanele infectate nu au legătură unele cu altele înseamnă că această subvariantă circulă deja pe scară largă.

Oamenii de știință testează cât de bine vor funcționa vaccinurile COVID-19 actualizate împotriva BA.2.86, Kerkhove subliniind că vaccinurile au fost mai eficiente în prevenirea bolilor severe și a decesului decât reinfectarea.

„Suntem într-o fază foarte diferită (a pandemiei) decât dacă aceasta ar fi apărut în primul an”, a spus Marion Koopmans, un virolog olandez care consiliază OMS.