Statele Unite au suspendat finanțarea federală acordată Institutului de Virusologie Wuhan din China (WIV) pentru că nu a furnizat documente legate de preocupările legate de încălcări ale protocoalelor de biosecuritate la această unitate care se confruntă de ani de zile cu întrebări legate de originea pandemiei COVID-19, potrivit Reuters.

Laboratorul P4 (centru) al Institutului de Virusologie din WuhanFoto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA (HHS) a declarat, de asemenea, că dorește să interzică organismului de cercetare chinez să participe în viitor la programe guvernamentale de achiziții publice și non-achiziții.

WIV nu a mai primit finanțare federală de la National Institutes of Health (NIH), agenția americană de cercetare medicală, din iulie 2020, potrivit unei declarații a HHS de miercuri.

Măsura a fost luată luni, în urma unei revizuiri care a durat luni și care a determinat HHS să constate că „WIV nu respectă reglementările federale și nu este responsabil în prezent”, potrivit unei note a departamentului.

„Măsura a fost întreprinsă din cauza faptului că laboratprul nu a reușit să furnizeze documentația privind cercetarea solicitată de NIH în legătură cu preocupările că WIV a încălcat protocoalele de biosecuritate ale NIH”, a declarat un purtător de cuvânt al HHS.

Originile pandemiei de coronavirus au făcut obiectul unor dezbateri furibunde în întreaga lume aproape de când au fost raportate primele cazuri umane în Wuhan, la sfârșitul anului 2019.

Republicanii americani au publicat un raport în 2021, citând „numeroase dovezi” că oamenii de știință de la WIV lucrau la modificarea coronavirusurilor pentru a infecta oamenii și că o astfel de manipulare ar putea fi ascunsă.

În iunie 2023, agențiile de informații americane nu au găsit nicio dovadă directă că pandemia COVID-19 ar proveni de la un incident de la acest laborator.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat în februarie că agenția sa a apreciat de ceva timp că originea pandemiei a fost „cel mai probabil un potențial incident de laborator” în orașul chinez Wuhan. China a declarat că această afirmație nu are „niciun fel de credibilitate”