Marți, guvernul spaniol a confirmat sfârșitul crizei sanitare legate de pandemia Covid-19 și obligativitatea purtării măștii în spitale, case de bătrâni și farmacii, potrivit AFP.

Coronavirus SpaniaFoto: Scar CañAs / Zuma Press / Profimedia

Măsura, anunțată de guvern la sfârșitul lunii iunie, a fost aprobată de Consiliul de Miniștri și va intra în vigoare după ce va fi publicată în buletinul oficial, ceea ce are loc de obicei a doua zi după aprobare.

„La trei ani de la începutul pandemiei, am ajuns la finalul crizei sanitare provocate de Covid-19”, a declarat ministrul Sănătății, José Manuel Miñones, în cadrul unei conferințe de presă.

Guvernul a ratificat „sfârșitul tuturor măsurilor extraordinare care fuseseră puse în aplicare în legătură cu criza sanitară” și mai precis „obligația de a purta mască acolo unde aceasta era încă în vigoare”, a adăugat ministrul.

Purtarea măștii rămâne „foarte recomandată” în anumite cazuri, cum ar fi în secțiile de terapie intensivă sau în casele de bătrâni, pentru a „proteja populațiile vulnerabile”.

Spania a pus capăt obligativității de a purta o mască în interior în aprilie 2022, iar apoi în transportul public în februarie anul trecut.

Cu toate acestea, ea a rămas obligatorie în locurile susceptibile de a fi folosite de persoanele aflate în situații de risc, cum ar fi spitalele, azilurile de bătrâni și farmaciile.

Obligația de a purta o mască a fost întotdeauna respectată de majoritatea oamenilor din această țară, care a fost traumatizată de primul val al pandemiei din primăvara anului 2020, în timpul căruia au fost puse în aplicare unele dintre cele mai stricte măsuri de izolare din lume.

În Spania, unde vaccinarea nu a dus la controverse majore, peste 121.000 de persoane au murit din cauza Covid-19, potrivit ultimelor cifre oficiale.