Nu există dovezi că SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID, ar fi provenit de la animale, a declarat vineri fostul șef al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), relatează Reuters.

Coronavirus ChinaFoto: Andy Wong / AP - The Associated Press / Profimedia

George Gao, care a vorbit la un summit la Londra despre pregătirea pentru pandemii, a fost șeful agenției atunci când COVID a apărut pentru prima dată în Wuhan, China, la sfârșitul anului 2019.

„Chiar și acum, oamenii cred că unele animale sunt gazda sau rezervorul”, a spus Gao. „Pe scurt, nu există dovezi care să arate care animale au fost sursa virusului”.

Originile pandemiei de COVID-19 rămân necunoscute, în ce China este acuzată că a zădărnicit eforturile de a afla mai multe. Guvernul chinez a spus că a sprijinit întotdeauna toate eforturile de a investiga sursa.

Organizația Mondială a Sănătății a spus că toate ipotezele privind originile COVID-19 rămân pe masă, inclusiv că virusul este legat de un laborator de înaltă securitate pentru studiul agenților patogeni periculoși din Wuhan.

China neagă orice astfel de legătură.

OMS a mai spus că dovezile de până acum arată că virusul provine de la animale, probabil lilieci.

Datele din primele zile ale pandemiei au fost încărcate într-o bază de date globală de oamenii de știință chinezi luna trecută.

Aceasta a inclus secvențe genetice găsite în peste 1.000 de probe de mediu și animale prelevate în ianuarie 2020 la piața de fructe de mare Huanan din Wuhan.

Datele au arătat că ADN-ul de la mai multe specii de animale - inclusiv la câinele raton - a fost prezent în probele de mediu care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID, sugerând că acestea au fost „cei mai probabili conductori” ai bolii, potrivit unei echipe de cercetători internaționali.