Organizația Mondială a Sănătății și-a schimbat marți recomandările privind vaccinarea anti-Covid, recomandând ca persoanele din grupuri cu risc ridicat să primească o doză suplimentară la 12 luni după ultima doză „booster”, relatează Reuters.

Vaccinuri Pfizer, Moderna, Astrazeneca si JanssenFoto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

OMS definește grupurile cu risc ridicat ca fiind adulții vârstnici, dar și persoane tinere care prezintă riscuri semnificative de sănătate. Pentru acest grup agenția ONU recomandă o doză suplimentară la 6-12 luni după anterioara doză, în funcție de factorii ce țin de sănătatea fiecărui individ precum nivelul de imunitate.

OMS a definit grupul care include copii sănătoși și adolescenți drept o „prioritate scăzută” și a îndemnat țările să ia în considerare indicatori precum povara bolii înainte de a recomanda vaccinarea acestui grup.

Noile recomandări vin în contextul în care diferite țări din jurul lumii au adoptat strategii alternative pentru populațiile lor.

Unele state bogate precum Marea Britanie și Canada oferă deja persoanelor cu risc ridicat de deces în cazul contractării coronavirusului doze „booster”, la 6 luni după ultima vaccinare anti-Covid.

OMS susține că aceasta reprezintă o opțiune pentru o categorie aparte de persoane cu risc ridicat, dar că recomandările sale sunt menite a fi un ghid global de bune practici.

Agenția mai spune că experții săi nu mai recomandă administrarea de doze suplimentare ale unui vaccin anti-Covid după regimul inițial de două doze plus un „booster” pentru persoanele din categoriile de risc „mediu”.