Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat luni, într-un comunicat, că a promulgat un proiect de lege care permite declasificarea documentelor referitoare la originile pandemiei Covid-19, care a luat naștere în China, potrivit AFP.

Testare coronavirus in WuhanFoto: STR / AFP / Profimedia

„Trebuie să aflăm care sunt originile pandemiei Covid-19 pentru a ne asigura că putem preveni mai bine viitoarele pandemii”, a declarat Biden.

„Administrația mea va declasifica și va publica cât mai multe informații posibil”, respectând în același timp „securitatea națională”, a adăugat președintele.

Susținut inițial de opoziția republicană, acest text a făcut în cele din urmă obiectul unui consens masiv cu democrații, fiind votat în unanimitate de Camera Reprezentanților - cu o majoritate conservatoare.

Acest lucru este cu atât mai notabil cu cât pandemia a creat diviziuni partizane deosebit de profunde în Statele Unite, fie că este vorba despre vaccinare, de exemplu, sau despre măsurile de prevenire.

Directorul poliției federale, Christopher Wray, a sugerat recent că un accident de laborator din Wuhan, China, a fost „foarte probabil” cauza pandemiei Covid-19, la scurt timp după o ipoteză similară avansată de Departamentul american al Energiei.

Acest lucru a determinat în special Organizația Mondială a Sănătății să le ceară americanilor să își împărtășească informațiile.

Comunitatea științifică rămâne divizată între cei care cred că virusul a fost transmis de un animal intermediar și cei care apără teoria potrivit căreia acesta s-ar fi scurs dintr-un laborator din Wuhan.