Conducerea Chinei a declarat o „victorie decisivă” în lupta împotriva COVID-19, într-un comunicat emis după o întrevedere de vineri la care au participat înalţi oficiali, relatează Reuters și Agerpres.

Xi JinpingFoto: Li Gang / Xinhua News / Profimedia Images

Începând din luna noiembrie, răspunsul Chinei la pandemie a fost „o tranziţie lină, într-un timp relativ scurt”, se afirmă în comunicatul emis după şedinţa Comitetului permanent al biroului politic, supravegheată de preşedintele Xi Jinping.

Comunicatul susține de asemenea că „practica” a dovedit că acest comitet a avut dreptate în evaluarea asupra pandemiei, în deciziile şi în ajustările sale strategice.

Peste 200 de milioane de persoane infectate au apelat la serviciile medicale şi aproape 800.000 de cazuri grave au beneficiat de un tratament adecvat, se mai afirmă în document, acesta susținând de asemenea că în China, rata de deces din cauza COVID-19 este „cea mai scăzută din lume”.

„China a creat un miracol în istoria omenirii, în care o naţiune cu populaţie mare a trecut cu succes printr-o pandemie”, s-a lăudat biroul în comunicatul care a fost preluat de presa de stat din China.

Ce se știe despre ultimul val al pandemiei de COVID care a afectat China

Nu există o imagine clară asupra dezastrului provocat de valul masiv de cazuri de coronavirus care a lovit China la sfârşitul anului trecut. Guvernul a renunţat subit, la începutul lunii decembrie, la strategia sa strictă „zero COVID”, ce includea măsuri de izolare, carantinare forţată şi teste în masă.

Au existat relatări referitoare la spitale şi crematorii copleşite şi incapabile să ţină pasul cu cererea. Însă, oficial, doar 83.150 de decese au fost raportate în spitale între începutul lunii decembrie şi începutul lunii februarie.

Potrivit experţilor externi, această cifră este mică, având în vedere amploarea valului de cazuri de COVID-19 din China şi a faptului că doar o mică parte dintre persoane mor de obicei în spitale din această ţară.

Au existat, de asemenea, relatări conform cărora medicii ar fi primit indicaţii să nu menţioneze COVID-19 drept cauză de deces.

Conform estimărilor independente din afara Chinei, numărul deceselor ar fi mult mai mare.

Modelele de calcul ale companiei de analiză a datelor Airfinity cu sediul în Londra au indicat că cifra s-ar ridica până la 1,47 milioane. Cotidianul The New York Times a relatat săptămâna aceasta că, potrivit estimărilor realizate de patru echipe universitare distincte, cifra s-ar situa între 1 şi 1,5 milioane.