Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) se așteaptă ca vaccinarea anti-Covid să fie efectuată o dată pe an, așa cum se întâmplă acum cu vaccinarea antigripală, relatează Reuters.

Vaccin împotriva COVID-19 Foto: Kunal Mahto / Dreamstime.com

Deși virusul care provoacă COVID nu se comportă încă ca un virus sezonier implicat în valuri de iarnă în climat temperat, șeful strategiei de vaccinare al EMA, Marco Cavaleri, a declarat într-un briefing de presă că „aceasta ar putea fi direcția în care va merge".

În Europa, există o scădere semnificativă a cazurilor noi de COVID, a spitalizărilor și a deceselor - cele mai scăzute niveluri observate în Uniunea Europeană în ultimele douăsprezece luni, a spus el, citând date de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Totuși, virusul continuă să evolueze și este necesară o abordare organizată pentru a menține o varietate de vaccinuri pentru a conferi o amplă protecție adecvată variantelor emergente, a spus el.

EMA se află în prezent în discuții cu Organizația Mondială a Sănătății și alte agenții de reglementare cu privire la criteriile și procesul care va duce la o potențială actualizare a vaccinurilor în vederea viitoarelor campanii de vaccinare, a adăugat el.