Franța și Marea Britanie s-au alăturat vineri unui număr tot mai mare de țări din întreaga lume care au decis să impună controale pasagerilor care călătoresc din China după ce Beijingul a ridicat restricțiile asupra Covid, o precauție pe care OMS a declarat-o „de înțeles”, potrivit AFP.

Control pașapoarte aeroportFoto: Henrik Montgomery / AFP / Profimedia Images

În pofida recomandării unei agenții europene de sănătate, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), potrivit căreia depistarea în UE era „nejustificată”, având în vedere nivelul de imunitate din Europa și prezența acelorași variante Covid-19 ca în China, Parisul și Madridul au decis să ia măsuri de control.

La trei ani de la apariția primelor cazuri de coronavirus în Wuhan (centru), China a pus capăt, la 7 decembrie, politicii sale draconice „zero Covid”.

Începând din 2020, această politică a permis populației să fie în mare măsură protejată de virus, datorită testelor de depistare generalizate și a unei monitorizări stricte a circulației, dar cu prețul unor izolări și carantine obligatorii imediat ce sunt descoperite cazuri.

Aceste măsuri extreme, care au izolat în mare măsură China, a doua economie a lumii, de restul lumii, i-au dat o lovitură dură și au provocat demonstrații neobișnuite de nemulțumire în noiembrie.

De când au fost ridicate restricțiile, spitalele chineze au fost copleșite de un val de pacienți, dintre care cei mai mulți sunt vârstnici și vulnerabili, deoarece nu au fost vaccinați, în timp ce multe farmacii au rămas fără medicamente pentru febră.

Europa divizată

În ciuda acestei reveniri a epidemiei, autoritățile vor pune capăt carantinei obligatorii la sosirea în China la 8 ianuarie și vor permite chinezilor să călătorească în străinătate, după trei ani de frustrări.

Ca măsură de precauție, Statele Unite și alte câteva țări, printre care Italia, Japonia și Israel, au anunțat că vor solicita teste negative pentru pasagerii care sosesc din China. Coreea de Sud a luat vineri o decizie similară, cu efect până în februarie 2023.

Franța și Marea Britanie au anunțat, de asemenea, că vor cere călătorilor care pleacă din China să prezinte un test negativ cu mai puțin de două zile înainte de plecare. Această decizie se va aplica începând cu 5 ianuarie în Marea Britanie și în primele zile ale lunii ianuarie în Franța.

Spania intenționează să ceară „un test negativ” sau „un program complet de vaccinare” pentru călătorii care sosesc din China.

Ilustrând diviziunile din Europa cu privire la modul în care trebuie să răspundă la noua situație din China, Germania a solicitat supravegherea variantelor Covid pe aeroporturile europene, dar nu și testarea obligatorie. Elveția a declarat vineri că nu intenționează să intensifice controalele asupra călătorilor din China.

Măsurile de precauție luate de mai multe țări sunt „de înțeles”, având în vedere lipsa de informații furnizate de Beijing, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. „În absența unor informații complete din partea Chinei, este de înțeles că țările iau măsurile pe care cred că își vor proteja populația”, a spus el.

Beijingul a replicat că statisticile sale privind progresul Covid au fost întotdeauna transparente.

„De la izbucnirea epidemiei, China a împărtășit informații și date fiabile cu comunitatea internațională, inclusiv cu OMS, într-un mod deschis și transparent”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

Vineri, doar 5.515 cazuri noi și un deces au fost raportate de Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Cu toate acestea, aceste cifre nu mai par să reflecte realitatea, deoarece depistarea pe scară largă nu mai este obligatorie.