Organizația Mondială a Sănătății are nevoie de mai multe informații pentru a evalua ultimul val de infecții din China, a afirmat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Coronavirus ChinaFoto: Koki Kataoka / AP / Profimedia

Declarația sa vine în condițiile în care există o discrepanță enormă între ce raportează autoritățile chineze și ce cred experții că se întâmplă acum în China în ce privește coronavirusul.

Infecțiile cu COVID au crescut în China în această lună, după ce Beijingul a renunțat la politica sa „zero-COVID", inclusiv la testarea PCR periodică a populației.

Ca răspuns, țări precum Statele Unite, Coreea de Sud, India, Italia, Japonia și Taiwan au început să ceară teste de coronavirus pentru persoanele care vin din China.

„Pentru a face o evaluare cuprinzătoare a riscurilor legate de situația COVID19 din China, OMS are nevoie de informații mai detaliate", a scris Tedros într-o postare pe Twitter.

„În absența unor informații complete din partea Chinei, este de înțeles că țări din întreaga lume acționează în moduri care, în opinia lor, le pot proteja populația”, a adăugat acesta.

China a raportat în zilele de miercuri și joi doar câte un deces Covid, dar experții spun că cifrele reale sunt mult mai mari. Potrivit unei estimări recente, în prezent 9.000 de persoane mor zilnic în China din cauza Sars-Cov-2.

Autoritățile chineze au spus că sunt trecute drept decese Covid doar doar decesele pacienților cu COVID care mor de pneumonie și insuficiență respiratorie.