Ministerul Sănătăţii (MS) anunţă că a publicat lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin COVID-19, adaptat pentru a oferi o protecţie mai largă faţă de tulpina originală şi faţă de subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5. Vaccinul este destinat persoanelor cu vârsta peste 12 ani, vaccinate cu schema primară anti-COVID cu cel puţin trei luni înainte.

Vaccinul Pfizer-BioNTechFoto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Noul vaccin este adaptat pentru tulpinile de virus aflate acum în circulație.

”A fost publicată lista centrelor de vaccinare în care se administrează noul vaccin COVID-19 (COMIRNATY ORIGINAL / OMICRON BA.4-5-Pfizer BioNTech). Vaccinul este adaptat pentru a oferi o protecţie mai largă faţă de tulpina originală şi faţă de subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5. Cu el se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puţin 3 luni înainte”, a explicat MS.

Potrivit sursei citate, vaccinul oferă protecţie împotriva complicaţiilor şi formelor grave ale bolii.

Noul vaccin împotriva COVID-19 este disponibil în centrele de vaccinare şi, la cerere, la medicii de familie.

Față de campania de la începutul pandemiei, acum nu mai există categorii prioritare, iar vaccinarea funcționează după principiul „primul venit, primul servit”.

Totodată, Ministerul subliniază că singura contraindicație la vaccinare este doar „dacă persoana în cauză este alergică la substanța activă sau la orice alt ingredient al vaccinului”.

Lista centrelor de vaccinare la nivel național poate fi consultată aici.