Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că pandemia reprezintă încă o urgenţă majoră de sănătate publică, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, chiar dacă, în acest moment, România se află într-o situaţie favorabilă. Rafila a precizat că avem 10.000-12.000 de cazuri de Covid-19 săptămânal.

Alexandru RafilaFoto: Agerpres

Întrebat, duminică seara, la Antena 3, dacă mai avem pandemie de Covid-19, Alexandru Rafila a răspuns că zilnic sunt sute de mii de cazuri sau chiar mai mult, citează News.ro.

„Din punctul de vedere al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemia încă reprezintă o urgenţă majoră de sănătate publică şi nu pot să o cataloghez altfel dintr-un motiv foarte simplu, când zilnic ai sute de mii de cazuri sau chiar mai mult, soldate cu mii de decese, rămâne o problemă de sănătate publică”, a explicat Rafila

Ministrul Sănătăţii a precizat că România se află, în prezent, într-o situaţie favorabilă.

„Noi ne găsim într-o situaţie favorabilă în acest moment pentru că noi înregistrăm în fiecare săptămână probabil undeva între 10.000 şi 12.000 de cazuri, numărul de decese s-a redus sensibil, sunt câteva decese înregistrate zilnic. Adică nu este un tablou, în acest moment cel puţin, mai îngrijorător decât cel care se înregistrează în fiecare an atunci când este sezonul gripal, pentru că discutăm tot despre o viroză. Spre deosebire de gripă, la care diagnosticul etiologic este mai puţin precis, adică nu că se face un diagnostic mai puţin precis, dar nu se face un diagnostic la fel de sistematic ca şi în cazul Covid, de cele mai multe ori, numărul de cazuri de gripă sunt extrapolate în funcţie de numărul de viroze care testează într-un sistem santinelă în anumite zone”, a adăugat Rafila.

Alexandru Rafila a explicat că, dacă încă mai e transmitere comunitară, atunci vorbim de pandemie.

„Dacă ai o transmitere comunitară şi ea încă există în multe ţări, pe mai mult de un continent sau două, atunci discutăm despre o pandemie. Noi avem o pandemie şi de alte boli, există o pandemie de HIV. Este declarată urgenţă de sănătate publică. Pandemia nu însemană neapărat urgenţă de sănătate pubică, noi avem această asociere între pandemie, adică o boală care se transmite comunitar pe mai multe continente, dar care pune probleme sistemelor de sănătate publică. Din cauza asta, această pandemie de Covid este declarată urgenţă majoră de sănătate publică”, a subliniat ministrul.

„Doar OMS poate scădea nivelul de pandemie”, a adăugat Alexandru Rafila.