Danemarca, fostul cel mai mare exportator de blană de nurcă, va autoriza din nou creşterea acestora după ce şi-a sacrificat întreaga populaţie de nurci pentru a combate Covid-19, a declarat vineri Ministerul Agriculturii din această ţară, informează AFP și Agerpres.

NurcăFoto: Roy Waller / Alamy / Alamy / Profimedia

„Interdicţia temporară a creşterii nurcilor va expira la sfârşitul anului", a precizat ministerul amintit într-un comunicat, citând recomandările autorităţilor sanitare.

Fermierii vor trebui să urmeze un model strict de prevenire şi control al infecţiilor elaborat de autorităţile veterinare şi sanitare, a precizat acesta.

Începând din noiembrie 2020, guvernul danez a desfăşurat o campanie urgentă de sacrificare a peste 15 milioane de nurci, în condiţiile în care nurca este singurul animal identificat cu certitudine până în prezent ca fiind capabil atât să contracteze Covid-19, cât şi să recontamineze oamenii.

Măsura a fost luată în grabă pentru a combate riscul de mutaţie a coronavirusului la nurci, iar ulterior a fost interzisă creşterea acestora în 2021 şi 2022.

Campania de sacrificare a animalelor s-a transformat într-un coşmar politic pentru executivul social-democrat, deoarece ulterior s-a dovedit că guvernul nu avea nicio bază legală pentru a o impune crescătorilor de nurci.

La începutul lunii iulie, o comisie de anchetă înfiinţată pentru a stabili responsabilitatea în acest caz a concluzionat că premierul Mette Frederiksen a făcut declaraţii "grav înşelătoare" fără a avea "cunoştinţele sau perspectiva" necesare pentru a se pronunţa. Ea a primit doar o mustrare nesemnificativă.

Mutaţia identificată la nurcile daneze, care a fost rapid declarată eliminată, a evidenţiat totuşi pericolele pe care le prezintă mutaţiile noului coronavirus.