Noi variante ale coronavirusului ar putea apărea în această iarnă, dar vaccinurile existente ar trebui să protejeze oamenii împotriva formelor severe ale bolii, a declarat vineri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), potrivit AFP.

Omicron are o subvarianta ce pare si mai transmisibil, BA.2Foto: Dreamstime

Autoritatea europeană de reglementare a organizat o conferință de presă regulată cu privire la situația Covid-19, în timp ce Uniunea Europeană se pregătește să lanseze o campanie pentru efectuarea rapelului, înaintea unui posibil nou val de cazuri până la sfârșitul anului.

Rapel cu vaccinuri adaptate variantei Omicron pentru persoane vulnerabile

Campania de rapel va fi efectuată cu vaccinuri adaptate - aprobate de EMA joi - care vizează varianta Omicron, acum dominantă, și vaccinurile originale dezvoltate pentru a lupta împotriva primei tulpini de virus care a apărut pentru prima dată în China în 2019, a declarat EMA.

Dar oamenii „nu ar trebui să aștepte un anumit vaccin”, a spus șeful strategiei de vaccinare al EMA, Marco Cavaleri.

„Ar putea apărea o variantă cu totul nouă, pe care nu suntem în măsură să o prezicem astăzi”, a adăugat el.

EMA a aprobat joi vaccinuri adaptate de la Pfizer/BioNTech și Moderna care vizează subvarianta Omicron BA.1 în plus față de tulpina originală.

Un nou vaccin Pfizer care vizează variantele BA.4 și BA.5 ale variantei Omicron, care au apărut în ultimele luni ca tulpini dominante în lume, ar trebui autorizat la jumătatea lunii septembrie. Un vaccin similar de la Moderna este, de asemenea, în lucru.

Aceste vaccinuri adaptate pentru Omicron vor fi în mare parte rezervate persoanelor vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, femeile însărcinate și lucrătorii din domeniul sănătății, a spus Cavaleri.

Majoritatea oamenilor vor primi vaccinurile originale, „încă capabile să protejeze împotriva formei severe de Covid-19 și a morții”, chiar dacă sunt mai puțin eficiente în prevenirea contaminării, a explicat el.

Mai mult, „nu este exclus” ca în această iarnă să apară noi variante, mai apropiate de subvariantele anterioare ale lui Omicron, în prezent depășite în mare măsură de variantele BA.4 și 5.