​Un nou raport redactat de guvernul american critică în termeni fără echivoc Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din cauza modului în care a gestionat pandemia de COVID-19, relatează The New York Times și Business Insider.

Sediul CDC din Atlanta, GeorgiaFoto: Cyclical Core / Deviant Art

Raportul redactat de Departamentul american al Sănătății a fost făcut public miercuri de către Rochelle Walensky, directoarea CDC.

Documentul a concluzionat că CDC nu s-a ridicat la nivelul rolului său în ceea ce privește publicarea unor ghiduri clare, empatice și utile în timpul pandemiei de COVID-19.

Alte critici țin de conducerea instituției, păstrarea unor cercetători de top și birocrația prea stufoasă.

„CDC și autoritățile responsabile de sănătatea publică s-au pregătit pentru COVID-19 timp de 75 de ani. În marele nostru moment, performanța noastră nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor” a declarat Walensky după publicarea raportului care a fost redactat după discuții cu 120 de angajați ai centrului, aproape 10% din numărul total al acestora.

Sugestiile făcute CDC în raport

Documentul a concluzionat că instituția trebuie să:

  • folosească limbaj mai simplu care nu nelămurește sau copleșește publicul, criticând aici și website-ul CDC fiindcă nu este suficient de prietenos față de utilizatori
  • accelereze procesul de revizuire științifică și pună la dispoziție mai rapid datele colectate în labolator
  • producă date care să poată fi folosite pentru acțiuni, nu doar publicare
  • conducerea trebuie diversificată și creat un birou pentru echitate
  • îmbunătățească păstrarea angajaților și ofere salarii competitive pentru posturile căutate în mediul privat
  • transfere bani mai rapid în timpul unor situații de urgență
  • reducă birocrația
  • colecteze mai multe date din diferitele filiale ale sale din Statele Unite

„Durează prea mult ca CDC să își publice datele sale pentru luarea deciziilor științifice. Ghidurile agenției provoacă confuzii și sunt copleșitoare. Site-ul web nu este ușor de navigat”, subliniază, printre altele, raportul întocmit de guvernul american.