Nu doar temperaturile sunt în continuă creștere în emisfera nordică. Este și vara reinfectărilor. Probabilitatea de a lua Covid este mai mare ca niciodată, din cauza subvariantelor ultra-transmisibile și care ocolesc imunitatea. Dar analizele apelor uzate – probabil cel mai bun indicator pentru comunități – vin cu o notă optimistă.

Celule TFoto: Flickr

În SUA, aproape jumătate din laboratoarele de testare a apelor din sistemele de canalizare au raportat niveluri de Covid de 60-100% din maximele înregistrate vreodată, informează Centrul de Control al Bolilor, de acum celebrul CDC.

Nu trebuie însă uitat de „Long Covid”: studiile arată că infectările repetate – chiar și cele asimptomatice sau ușoare – sporesc riscul de suferință pe termen lung sau chiar de deces.

Dar să continuăm în nota optimistă: variantele Covid pot ocoli cât vor barajele de anticorpi, dar tot trebuie să dea piept cu celulele T, cealaltă jumătate (adesea ignorată și nici prea bine înțeleasă) a sistemului nostru imunitar.

Anticorpii sunt proteine specializate produse de sistemul imunitar. Caută agenții patogeni pentru a-i incapacita sau distruge, dar ei nu durează prea mult – de regulă, câteva luni. Se fixează pe componente specifice ale virusului, care se schimbă însă la noile variante, reducându-le astfel eficacitatea.

Celulele T, un tip de celule albe din sânge produse de celulele stem din măduva osoasă, nu previn infectarea sau Covidul lung. Dar sunt capabile să reducă drastic severitatea infectării cu Covid, un virus cu potențial letal putând chiar fi redus la tăcere de răspunsul celulelor T ale unor persoane.

Regândirea imunității de turmă

Din moment ce răspunsul celulelor T nu este limitat la anumite părți din virus, ca al anticorpilor, ele continuă să atace și după ce virusul a suferit mutații sau și-a schimbat forma. Iar protecția dată de ele este de lungă durată, putând fi chiar de câțiva ani la unele cazuri. Experți spun că acumularea pe scară largă de celule T în populație – după vaccinări sau re/infectări – a condus probabil la reacțiile mai puțin severe la noile variante care se răspândesc.

„Celulele T sunt un fel de câștig care cred că nu este apreciat cât trebuie”, apreciază dr. Duane Wesemann, profesor la Harvard Medical School și cercetător principal la Divizia de Reumatologie, Imunologie și Alergie. Ele nu sunt „un glonț de argint – ci mai degrabă o ghiulea de oțel compozit care lucrează pentru noi și o avem la îndemână. Societatea este puțin deprimată deoarece toată lumea se infectează cu noile variante. Dar celulele T lucrează tot timpul și fac o treabă bună protejându-ne de formele grave ale bolii.”

Infecțiile cu Covid produc un răspuns „robust” al celulelor T, care durează cel puțin 15 luni, conform unui studiu publicat în această primăvară în revista „Nature Immunology”. Iar un studiu din 2020 publicat în „Nature” a găsit dovezi ale răspunsului celulelor T la pacienți care fuseseră infectați cu 17 ani înainte cu alt coronavirus – SARS, care a provocat în 2002 o epidemie cu sute de victime decedate.

Imunitatea de turmă clasică – un final potențial fluturat de unii oficiali la începutul pandemiei Covid – nu este posibilă, deoarece virusul continuă cu mutații, vaccinurile nu sunt mereu disponibile unde trebuie și protecția prin anticorpi scade. Celulele T sunt mai puțin potente, dar oferă un anumit nivel de protecție durabilă împotriva bolii severe la nivel de populație – un fel de „protecție de turmă”, deși ajutorul dat de ele depinde de răspunsul individual al fiecărui organism.

Sursa: Fortune