Medicul Octavian Jurma afirmă, joi seară, că având în vedere ultimele raportări zilnice ale noilor cazuri de coronavirus se poate estima că pragul de 10.000 de cazuri pe zi va fi depăşit marti, 26 iulie 2022.

CoronavirusFoto: Dreamstime.com

”Al treilea raport zilnic oferă deja un pattern familiar raportărilor din România, cu vârful săptămânal marţi şi valori în jurul mediei săptămânale până duminică. Acest lucru ne permite să estimăm destul de precis ziua în care vor fi atinse oficial anumite valori (...) Pragul de 10.000 de cazuri pe zi va fi depăşit marţi, 26 iulie 2022”, a scris, joi seară, pe Facebook, medicul Octavian Jurma.

El mai spune că fie vârful de 10.000 de cazuri va fi atins la finalul lunii iulie, fie la mijlocul lunii august vârful va fi la peste 20.000 de cazuri pe zi.

  • „Este destul de sigur că pragul de 10.000 de cazuri va fi atins. Nu este însă clar ce urmează după. Avem două scenarii posibile:
  • 1. un platou înalt în luna august așa cum s-a întâmplat în 2020 după suspendarea legii carantinei
  • 2. o fază descendentă de scurtă durată
  • În ambele scenarii reluarea creșterii pe fondul lipsei complete de măsuri de prevenție în școlii este foarte probabilă, alimentată și de importului noilor variante la revenirea din vacanțele din străinătate”

Potrivit acestuia, impresia inițială este că severitatea BA5 în România este ușor mai ridicată decât a Omicron-BA1 dar mai scăzută decât Delta ceea ce înseamnă că impactul va depinde mai degrabă de durata valului 6 decât de virulentă BA5. Acest profil era așteptat și în urmă studiilor teoretice și de laborator ale BA5.

  • „Ce mă îngrijorează este creșterea cu 106% a deceselor săptămâna trecută, precum și faptul că deja media deceselor din această săptămâna este cu 25% mai mare decât cea de săptămâna trecută. Creșteri săptămânale cu 100% a deceselor am avut doar în valul 4-Delta. Maximul din valul 5-Omicron a fost de 50.6%.
  • Dacă ajustăm creșterea deceselor la creșterea numărului de cazuri, varianta Omicron-BA5 pare să fie cam la 50% din virulentă Delta. Să sperăm însă că acest raport va scădea în cursul săptămânilor următoare pentru că dacă vom avea de 2x mai multe cazuri decât în valul 4-Delta atunci există riscul să avem același număr de decese.
  • Acestea sunt doar speculații teoretice în acest moment. Există motive să sperăm că valul BA5 va fi mai apropiat de valul 5 decât de valul 4 ca impact”, a scris Jurma pe Facebook.

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, tulpina Omicron este dominantă şi deja au fost secvenţiate primele cazuri cu subvarianta BA.5, care este responsabilă de accelerarea din nou a pandemiei.

Începând de marţi, Ministerul Sănătăţii a reluat raportarea zilnică a îmbolnăvirilor de coronavirus.

În ultima zi s-au înregistrat 3.993 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2.