Experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apariția unei noi variante Omicron cu răspândire rapidă, care câștigă teren în India și a ajuns deja în alte 10 țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada. Este vorba despre varianta supranumită „Centaurus”, relatează The Guardian.

Mutatii coronavirusFoto: Freepik

Varianta BA.2.75 a fost detectată pentru prima dată în India, la începutul lunii mai. Aici, numărul de cazuri a crescut în ritm accelerat și aparent mai rapid decât varianta extrem de transmisibilă BA.5.

La începutul lunii iulie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a clasificat-o ”variantă aflată în procedură de monitorizare”, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă sau asociată cu o boală mai gravă, dar dovezile nu sunt concludente deocamdată.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează, de asemenea, îndeaproape noua variantă, deși omul de știință șef Soumya Swaminathan a spus că nu există încă suficiente dovezi pentru a evalua severitatea acestei noi versiuni Covid-19.

Pe lângă creșterea sa rapidă și răspândirea geografică largă, experții au fost alertați de numărul mare de mutații suplimentare pe care BA.2.75 le conține, în raport cu BA.2, din care ar fi evoluat.

Ce spune Rafila despre noul val

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, declara duminică faptul că, în ultimele două săptămâni, numărul de cazuri COVID-19 s-a dublat. Trendul s-ar putea să dureze aproximativ 4-5 săptămâni, el anticipând că vom ajunge la 10.000 -12.000 de cazuri noi pe zi.

Totuși, Rafila a insistat că severitatea bolii nu mai prezintă probleme, vorbind despre o ”banală răceală”.

”Din fericire, nu sunt cazuri grave. Marea majoritate sunt, dacă vreţi, răceli banale, sigur, sunt şi cazuri mai serioase, care necesită spitalizare. Noi monitorizăm deja modul de încărcare al unităţilor sanitare cu persoane care au nevoie de asistenţă medicală de acest tip”, declara ministrul.

Ministrul Sănătăţii a precizat că nu crede că există riscul ca viitorul an şcolar să înceapă online din cauza pandemiei, pentru că ”noul val pandemic se va epuiza” până în toamnă.