Europa se confruntă în prezent cu un nou val de COVID-19, una dintre explicații fiind că noile variante virale evită barierele imunitate puse de vaccin sau de o infectare anterioară.

Coronavirus FrantaFoto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

O creștere a numărului de cazuri pe continent s-a înregistrat aproape în toate țările europene pe fondul relaxărilor, dar și a scăderii imunității în rândul populației. .

Se ştie de acum că protecţia oferită de vaccinuri şi de infectări precedente scade după câteva luni.

„Persoanele care au contractat o infecţie cu Omicron BA.1 în decembrie sunt acum mai puţin protejate decât erau la începutul acestui an", a explicat, pentru AFP, Samuel Alizon, director de cercetare în cadrul CNRS (Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa).

„La fel se întâmplă cu imunitatea oferită de vaccinuri: deşi ele rămân foarte robuste împotriva formelor severe ale bolii, protecţia lor scade puţin împotriva infecţiilor mai puţin severe”, a adăugat specialistul francez.

„Ambuscada” subvariantelor BA.4 şi BA.5

Însă acest nou val se explică, de asemenea, potrivit oamenilor de ştiinţă, și prin răspândirea a două noi subvariante de Omicron - BA.4 şi, mai ales, BA.5.

În Franţa, potrivit celui mai recent buletin publicat de Santé Publique France, o înlocuire progresivă a subvariantei BA.2 a fost observată de mai multe săptămâni, odată cu înmulţirea infectărilor provocate de subvariantele BA.5 (41%) şi BA.4 (6%) în săptămâna 13-19 iunie.

Aceste subvariante se propagă cu atât mai repede cu cât ele par să beneficieze de un dublu avantaj de contagiozitate şi de o „evadare” imunitară, adică deţin o mare capacitate de a evita răspunsul imunitar.

La fel s-a întâmplat şi în cazul subvariantei de Omicron BA.1, care era mult mai capabilă decât Delta să infecteze persoane vaccinate sau care au trecut deja prin boală.

Trecerea prin boală ar putea să nu însemne nimic

Cercetătorii au crezut multă vreme că trecerea prin boală ţinea locul unei protecţii, cel puţin pentru o anumită perioadă de timp.

Dar, odată cu răspândirea subvariantelor din familia Omicron, se pare că trecerea prin boală nu mai înseamnă aproape nimic (prin prisma riscului de reinfectare - n.r.), au subliniat autorii unui studiu realizat de Imperial College din Londra şi publicat la jumătatea lunii iunie în revista Science.

Oamenii de ştiinţă au analizat eşantioane de sânge prelevate de la peste 700 de angajaţi medicali din Regatul Unit. Toţi primiseră trei doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19 şi au fost infectaţi cu tulpina originală a virusului SARS-CoV-2 sau cu variante ale acesteia.

Rezultatele lor au subliniat că persoanele contaminate în trecut cu Omicron prezentau o bună reacţie imunitară împotriva tulpinii originale de coronavirus şi a primelor sale variante, dar o reacţie slabă împotriva variantei Omicron în sine.

Pentru o vreme, se credea că infectarea cu Omicron putea fi „aproape benefică, un fel de rapel natural”, a declarat Rosemary Boyton, coautoare a studiului britanic. „Am descoperit însă că acea infectare stimulează slab imunitatea împotriva Omicron sau chiar deloc în anumite cazuri. Acest fenomen, alături de declinul imunitar la câteva luni după vaccinare, pot să explice creşterea masivă pe care o constatăm în privinţa noilor cazuri de infectare, multe persoane fiind reinfectate la intervale scurte", a adăugat ea.

„Vorbim despre o adevărată complexitate a variantei Omicron”

„Ne aflăm în faţa unor variante puternic contagioase, ce acţionează ca un fel de agenţi secreţi care trec pe sub radarele apărării imunitare; vorbim despre o adevărată complexitate a variantei Omicron", declara săptămâna trecută Gilles Pialoux, şef de secţie la Spitalul Tenon din Paris.

Aceste variante „foarte contagioase necesită o creştere a nivelului de protecţie pentru persoanele cele mai fragile”, a adăugat medicul francez.

Totuşi - şi aceasta este o veste bună -, vaccinurile rămân eficiente împotriva formelor grave ale maladiei COVID-19.

Pentru majoritatea ţărilor europene, prioritatea absolută este ca persoanele în vârstă şi cele imunodeprimate să primească cea de-a doua doză de supra-rapel (al doilea booster).

„În prezent, nivelul de imunitate în rândul populaţiei este bun, dar nu perfect”, a declarat duminică Alain Fischer, preşedintele Consiliului de orientare a strategiei de vaccinare din Franţa.

„De aceea trebuie să recomandăm al doilea booster pentru persoanele de peste 60 de ani şi pentru persoanele fragile, ale căror sisteme şi memorii imunitare sunt mai puţin robuste", a adăugat specialistul francez.

Creștere a infectărilor și în Israel

Și Israelul se confruntă cu o creștere a numărului de infectări.

Dr. Nadav Sorek, directorul laboratorului de boli infecțioase de la Spitalul Samson Assuta Ashdod, a declarat luni că 25% dintre testele antigene pentru coronavirus au fost acum pozitive, comparativ cu 10% luna trecută.

„Semnificația este dublă și îngrijorătoare în lumina creșterii numărului de teste”, a spus el.

„Dacă criteriul pentru a fi într-un alt val de COVID este o creștere extremă a numărului de teste pozitive, atunci suntem în mijlocul unui val. În ultimele săptămâni, am asistat la o creștere a testelor pozitive din numărul total de teste pentru detectarea și identificarea corona, iar dacă ținem cont că numărul de teste a crescut în același timp, atunci realitatea este și mai complexă”, a mai spus el.

Autoritățile israeliene, precum și cele franceze au recomandat purtarea măștii în spațiile închide. (Surse: AFP, Agerpres, Jerusalem Post)