Experții americani din cadrul FDA au decis să autorizeze vaccinurile anti-Covid dezvoltate de Moderna şi Pfizer pentru copiii ce au împlinit vârsta de şase luni, informează AFP și Agerpres.

Vaccinare anti-Covid copiiFoto: Hotnews

În timpul discuţiilor care au fost transmise în direct pe internet, membrii unui comitet consultativ din cadrul Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) au trecut în revistă toate datele medicale obţinute în urma studiilor clinice, realizate pe copii cu vârste cuprinse între şase luni şi patru ani pentru vaccinul Pfizer, respectiv între şase luni şi cinci ani pentru vaccinul Moderna.

La fel ca în multe ţări, aceasta era ultima grupă de vârstă care nu avea încă acces la protecţia oferită prin vaccinarea anti-COVID-19.

În timpul celor două proceduri de votare, cei 21 de experţi din acest comitet al FDA au considerat, în unanimitate, că beneficiile aduse de vaccinarea sugarilor şi copiilor cu serurile Moderna şi Pfizer prevalează în faţa riscurilor.

„Ştiu că numeroşi părinţi care ne ascultă sunt foarte uşuraţi astăzi”, a declarat Jay Portnoy, un membru al comitetului.

Când va putea începe vaccinarea copiilor mici în SUA

În baza acestui aviz pozitiv, FDA, ale cărei decizii sunt considerate o veritabilă referinţă în lumea întreagă, poate de acum să emită autorizaţia sa oficială.

Aproximativ 10 milioane de doze de vaccinuri pediatrice anti-COVID-19 vor putea fi trimise imediat în toate zonele ţării, înainte ca alte milioane să fie livrate în săptămânile următoare, a anunţat administraţia americană.

Vaccinările vor putea să înceapă încă de marţea viitoare, după ce Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) va emite la rândul său aprobarea oficială. Experţii CDC se vor reuni vineri şi sâmbătă.

FDA a autorizat vaccinarea anti-Covid a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut.

Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat la rândul ei miercuri că evaluează versiunea modificată a vaccinului Pfizer, care vizează o mai bună protecție împotriva unor variante, printre care și Omicron.