Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat miercuri începerea procesului de evaluare a unei versiuni modificate a vaccinului anti-Covid de la Pfizer pentru a proteja mai bine împotriva unor variante specifice ale virusului, inclusiv Omicron, relatează AFP.

Sediul Pfizer din New YorkFoto: PSL Images / Alamy / Profimedia

„Pe măsură ce compania avansează în dezvoltarea vaccinului său adaptat, EMA va primi mai multe date, inclusiv date despre răspunsul imunitar la vaccin, precum și date despre eficacitatea acestuia împotriva subvariantelor Omicron”, subliniază EMA într-un comunicat de presă.

„Prin lansarea unei evaluări continue, EMA va putea evalua datele pe măsură ce acestea devin disponibile”, a spus agenția din Amsterdam.

Cu toate acestea, autoritatea de reglementare europeană a subliniat că detaliile privind vaccinul adaptat, „de exemplu dacă va viza în mod specific una sau mai multe variante de Covid, nu sunt încă definite”.

Evaluarea continuă a EMA va fi permanentă până când vor fi suficiente date pentru o cerere oficială de comercializare a medicamentului în UE, a spus EMA.

Îngrijorirările cu privire la revenirea coronavirusului, în special variantele BA.4 și BA.5, sunt în creștere, inclusiv în Marea Britanie și Țările de Jos, unde numărul infecțiilor au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.

Până în prezent, EMA a aprobat utilizarea a cinci vaccinuri în Uniunea Europeană: vaccinuri cu ARN mesager de la grupurile americane Pfizer și Moderna, cele ale laboratorul suedez-britanic AstraZeneca și a concurentulului său american Johnson & Johnson, care utilizează un vector viral, și vaccinul Novavax.