Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că situaţia epidemiologică se înrăutăţeşte în Coreea de Nord, care se confruntă cu un val de Covid-19, şi deplânge lipsa de informare şi cooperare din partea autorităţilor de la Phenian, care asigură, la rândul lor, că numărul cazurilor de ”febră” scade, relatează Le Figaro, citat de News.ro.

Kim Jong-unFoto: Myunggu Han/Penta Press/Profimedia Images

”În acest moment, nu putem face o evaluare adecvată a situaţiei de pe teren. Presupunem că lucrurile se înrăutăţesc, nu se îmbunătăţesc”, a declarat doctorul Michael Ryan, însărcinat cu situaţiile de urgenţă în cadrul OMS, într-o conferinţă de presă, miercuri, la Geneva.

El a subliniat că este foarte dificil să ofere o ”analiză corectă”, având în vedere că OMS nu dispune de datele necesare. Ryan a explicat că OMS deţine aceleaşi informaţii pe care Phenianul le-a împărtăşit cu restul lumii.

3,7 milioane de cazuri înregistrate

Coreea de Nord a înregistrat în total 3,7 milioane de cazuri de Covid-19, iar autorităţile nord-coreene vorbesc oficial doar despre ”febră”, a afirmat doctorul Maria van Kerkhove, însărcinată cu gestionarea răspunsului la pandemia de Covid-19 în cadrul OMS.

Agenţia de presă de stat KCNA a scris că numărul de cazuri de ”febră” a scăzut pentru a şaptea zi consecutiv, Coreea de Nord înregistrând cu puţin peste 100.000 de cazuri noi vineri, în scădere de la 390.000 de cazuri zilnice raportate la începutul lunii mai.

Pe 27 mai, numărul oficial de morţi era de 69.

”Au fost raportate multe vindecări, dar există doar informaţii limitate care ajung la noi din ţară”, a spus doctorul van Kerkhove.

Unul dintre cele mai deficitare sisteme de sănătate din lume

Cei 25 de milioane de nord-coreeni nu sunt vaccinaţi, iar sistemul naţional de sănătate este unul dintre cele mai deficitare din lume.

Doctorul Ryan a explicat că OMS ”a oferit ajutor de mai multe ori” autorităţilor nord-coreene, inclusiv vaccinuri ”de trei ori” şi continuă să le ofere.

El a explicat că OMS cooperează cu Beijingul şi Coreea de Sud pentru a încerca să avanseze.

”Observăm o atitudine foarte pozitivă în încercarea de a aborda această problemă colectivă”, a argumentat Ryan.

Oficialul OMS a mai precizat că răspândirea virusului în rândul populaţiei nord-coreene, o ”populaţie vulnerabilă cu un sistem de sănătate slăbit”, poate afecta întreaga regiune, potrivit News.ro.