​Pandemie, război și atacuri armate. Ultimii doi ani au fost extrem de stresanți pentru oameni. Un nou studiu scoate la iveală faptul că stresul preexistent agravează infecțiile precum cele cu coronavirus.

Mutatii coronavirusFoto: Freepik

Un studiu realizat de Mount Sinai School of Medicine din New York și publicat în prestigiasa revistă Nature a constatat că la șoareci stresul acut poate fi dăunător pentru combaterea infecției, în special COVID-19, și crește probabilitatea de a muri, scrie Jerusalem Post.

Cercetarea - realizată pe grupuri de șoareci stresati și relaxați - arată modul în care anumite părți ale creierului controlează răspunsul imun al celulelor în timpul stresului acut și luptă împotriva unei infecții.

Oamenii de știință au constatat că, în câteva minute, șoarecii care se confruntau cu stresul acut au înregistrat schimbări semnificative ale sistemului imunitar în comparație cu grupul de șoareci relaxați.

Șoarecii din grupul relaxat s-au luptat mai bine cu infecția și s-au recuperat mai ușor. Șoarecii din grupul stresat erau mai bolnavi, aveau imunitate mai mică și o rată mai mare de deces.

„Această lucrare ne arată că stresul are un impact major asupra sistemului nostru imunitar și asupra capacității acestuia de a lupta împotriva infecțiilor. Ridică multe întrebări despre modul în care factorii socioeconomici, stilul de viață și mediile în care locuim controlează modul în care corpurile noastre se pot apăra împotriva infecțiilor”, a declarat doctorul Filip Swirski, un autor al studiului.

„Va trebui să înțelegem mai bine efectele pe termen lung ale stresului. Va fi deosebit de important să explorăm modul în care putem construi rezistența la stres și dacă rezistența poate diminua efectele negative ale stresului asupra sistemului nostru imunitar”, a adăugat el.