Cercetătorii au analizat cea mai mare bază de date de declarații de la companiile private de asigurări din SUA din primele patru luni de după crearea unui cod de diagnostic pentru Covidul lung. Rezultatele anunțate miercuri creează o imagine îngrijorătoare: peste trei sferturi din americanii diagnosticați cu covid lung nu fuseseră atât de bolnavi încât să fie spitalizați după infectarea inițială.

Recuperarea după covid poate fi de durată Foto: CDC

Covidul lung cu al său complex de simptome care pot dura timp de luni de zile sau chiar mai mult, a devenit una din cele mai demoralizatoare urmări ale pandemiei. Noul studiu prezintă noi dovezi că infecții inițiale ușoare sau moderate pot încă genera simptome epuizante pe termen lung.

În vreme ce două treimi dintre pacienți sufereau de boli anterioare, aproape o treime nu avuseseră alte afecțiuni. Peste trei sferturi dintre pacienți fuseseră infectați în 2021, majoritatea în a doua jumătate a anului. În medie, pacienții prezentau simptome diagnosticabile de covid lung la patru luni și jumătate de la infectare.

Numeric:

Aproape 35% dintre pacienți aveau vârste între 36 și 50 de ani, iar aproape o treime – de la 51 la 64 și 17% de la 26 la 35. Și copiii au fost afectați: aproape 4% dintre pacienți aveau sub 12 ani, în timp ce aproape 7% erau între 12 și 22 de ani.

Pe larg în The New York Times.