China l-a cenzurat miercuri pe șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), după ce acesta a criticat public politica „zero Covid” susținută de conducerea comunistă, transmite AFP.

Tedros GhebreyesusFoto: LAURENT GILLIERON / AFP / Profimedia

În timp ce restricțiile Covid-19 au fost ridicate în întreaga lume, China, care se luptă cu epidemia, continuă să impună măsuri de izolare și carantină de îndată ce apar câteva cazuri.

Împreună cu închiderea aproape completă a frontierelor și reducerea legăturilor aeriene internaționale, această politică provoacă o exasperare crescândă în China.

În special în Shanghai, ai cărui 25 de milioane de locuitori sunt izolați de la începutul lunii aprilie, reclamând probleme de aprovizionare și temându-se că vor fi trimiși în centre de carantină cu un confort îndoielnic.

Tedros: Strategia ”zero Covid” nu este sustenabilă

În acest context, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marți, în remarci neobișnuit de critice la adresa Chinei, că politica Covid zero nu este „sustenabilă".

El a declarat: „Trecerea la o strategie diferită este foarte importantă”.

Având în vedere că liderii comuniști, inclusiv președintele Xi Jinping, susțin cu tărie principiul „zero Covid”, cenzorii au acționat rapid pentru a contracara difuzarea acestor declarații.

Pe site-ul de microblogging Weibo, #Tedros și #OMS nu au dat niciun rezultat miercuri.

În ceea ce-i privește pe utilizatorii rețelei sociale ultra-populare WeChat, aceștia nu pot republica sau transmite un articol de pe contul oficial al ONU, publicat pe platformă și care menționează criticile șefului OMS.

”Să vină ei cu o strategie mai eficientă”

Cu toate acestea, discutarea subiectului online cu unul dintre contactele lor sau trimiterea de capturi de ecran ale articolelor sau tweet-urilor care menționează observațiile pe peretele lor WeChat este încă posibilă.

În ceea ce o privește, presa chineză rămâne tăcută.

Fostul redactor-șef al tabloidului naționalist Global Times, Hu Xijin, foarte influent pe internet, consideră însă că criticile OMS sunt „irelevante".

”Dacă spun că metoda chineză este nesustenabilă, ar trebui să vină cu una mai eficientă și mai durabilă. Dar ei nu dau nimic!", a scris el celor 24 de milioane de urmăritori ai săi pe Weibo.

”OMS nu își va asuma nicio responsabilitate dacă China relaxează (politica sa de sănătate) și mulți oameni mor”, a adăugat el.

Abandonarea politicii „zero Covid” ar putea duce la 1,6 milioane de decese în țară, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Fudan din Shanghai, publicat marți în revista Nature.