China a anunțat miercuri un record de 20.000 de contaminări cu Covid-19 în ultimele 24 de ore, majoritatea în Shanghai, care este pe cale să deschidă un spital gigant de campanie de 40.000 de locuri, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Țara în care coronavirusul a fost depistat la sfârșitul anului 2019 a reușit până în martie 2021 să oprească în mare măsură epidemia datorită măsurilor foarte stricte cuprinse în strategia ”Zero Covid”

Dar varianta Omicron a ”bătut” această strategie, raportările zilnice depășindu-le în prezent pe cele din primul val epidemic din Wuhan.

Cea mai populată țară din lume a anunțat miercuri 20.472 de cazuri pozitive în ultimele 24 de ore, o cifră mică în comparație cu bilanţurile multor ţări, dar ridicată pentru China, unde în februarie se înregistrau sub 100 de cazuri noi pe zi.

Nu au fost înregistrate noi decese, a spus Ministerul Sănătăţii. Ultimele două decese anunțate oficial în țară datează de la jumătatea lunii martie.

Peste 80% dintre cazurile noi au fost raportate în Shanghai, cel mai mare oraș al țării, care a fost în izolare aproape totală de săptămâna trecută.

Orașul de 25 de milioane de locuitori va transforma un gigantic centru expozițional într-un spital de campanie cu o capacitate de 40.000 de paturi, a anunțat agenția de presă China News.

Centrul Național de Expoziții găzduiește anual Târgul de import organizat de autoritățile chineze.

Deși majoritatea covârșitoare a cazurilor depistate în Shanghai sunt asimptomatice, oricine este testat pozitiv, inclusiv copiii, este plasat în izolare.

Această strategie a fost contestată pe rețelele sociale, copiii, chiar și sugarii, fiind separați de părinți dacă au fost testați pozitivi, dar părinții lor sunt negativi.

În Suzhou, un oraș la 70 km de Shanghai, autoritățile sanitare au anunțat în acest weekend că au descoperit o mutație a variantei Omicron necunoscută anterior bazelor de date naționale sau internaționale.