UK Health Security Agency (UKHSA) spune că 62 de persoane au avut de patru ori teste pozitive de la începutul pandemiei, fiecare test fiind făcut la cel puțin 90 de zile după cel anterior. Alte 7.640 au fost infectate de trei ori până la 6 martie 2021, când au fost colectate datele.

LondraFoto: Han Yan / Xinhua News / Profimedia

În total au fost 715.154 de reinfectări, conform ultimei raportări de la UKHSA privind gripa și Covid. Datele sunt pentru Anglia, sugerând că totalul ar fi și mai mare în întreg Regatul Unit.

„Mulți se vor reinfecta la intervale de câțiva ani”

Paul Hunter, profesor de medicină la University of East Anglia, spune că oamenii care s-au reinfectat de mai multe ori este posibil să fi avut variante diferite de coronavirus. Dar, chiar dacă virusul și-a încetat acum evoluția, imunitatea față de infecțiile pe cale nazală sau orală este de durată atât de limitată încât oamenii se pot reinfecta la intervale în jur de doi ani.

„Virusul va face parte din viețile noastre. Mulți dintre noi se vor reinfecta la câțiva ani. Chiar și nepoții nepoților noștri vor avea Covid.”

Dar a adăugat că, deși imunitatea are viață scurtă, tot previne formele grave, așa că următoarele episoade cu Covid vor fi mai ușoare. Se crede că probabilitatea unei reinfectări de datorează în parte geneticii sistemului imunitar sau unei alte boli care împiedică sistemul imunitar să acționeze bine. Și contactul cu alți oameni mărește șansele de a lua virusul.

„Noile creșteri ale cazurilor sunt probabil cauzate de factorii care țin de contactul social”

UKHSA confirmă că numărul de cazuri este în creștere la toate categoriile de vârste, mai ales la cei între 30 și 40 de ani. Aceasta se datorează probabil creșterii contactelor sociale, renunțării la măsurile de auto-izolare și răspândirii rapide a variantei mai infecțioase de Omicron, BA.2. Dar vaccinurile sunt la fel de eficace împotriva lui BA.2 și infecțiile nu sunt mai severe.

Noile cercetări de la UKHSA evidențiază că amenințarea de la Omicron este redusă, în comparație cu varianta dominantă anterioară, Delta. Omicron aduce un risc de spitalizare mai mic cu 59%, iar de deces cu 69% mai mic decât Delta.

Sursă: Sky News.