Războiul din Ucraina ne-a adus îngrijorări și mai mari, dar noi vești încep să apară pe frontul pandemiei. Și nu sunt deloc bune. Săptămâna care s-a încheiat a adus un nou vârf de infectări și spitalizări în țări ca Regatul Unit, Irlanda, Țările de Jos, Elveția și Italia.

Coronavirus RomaniaFoto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

Sâmbătă, dr. Eric Topol, fondator și director al Scripps Research Translational Institute, a scris pe Twitter „Următorul val a început în Europa” și a postat grafice cu cazuri de Covid-19 și spitalizări folosind date din „Our World of Data”.

Aceasta survine la o lună de când numeroase țări europene au început să elimine restricții ca obligativitatea purtării măștilor în spații închise. Și SUA au luat măsuri similare în februarie și martie.

Crește îngrijorarea că relaxările ar fi fost premature. De ce? Din cauza celor petrecute după ultimele două situații de relaxare a restricțiilor în Europa și SUA. O puternică revenire a cazurilor de Covid a apărut în SUA în iunie 2021, la cam o lună după ce CDC a modificat recomandările privind măștile.

O situație similară a fost în noiembrie 2021, tot la o lună după ce evenimentele de mase și călătoriile au revenit aproape de nivelurile pre-pandemice. Pentru a doua, mulți au dat vina pe varianta Omicron, spunând că apariția ei a fost neașteptată. Dar mai multe variante apăruseră deja în timpul pandemiei, iar creșterea cazurilor a venit chiar înainte ca Omicron să fie detectat în Africa de Sud. Iar acum, când Omicron pare a fi dat înapoi, politicienii din Europa și SUA au instituit o nouă rundă de relaxare. Au uitat oare că „Aceia care refuză să învețe din trecut sunt blestemați să-l retrăiască?” (Sursa: Forbes)