Norvegia va renunța practic la toate măsurile anticovid rămase, deoarece este puțin probabil ca nivelurile ridicate de infecții cu coronavirus să pună în pericol serviciile de sănătate, a declarat sâmbătă premierul Jonas Gahr Stoere.

Oslo, NorvegiaFoto: Jorge Franganillo / Flickr

Această țară nordică, ce a eliminat cele mai multe restricții la 1 februarie, va menține în continuare unele doar în arhipelagul arctic Svalbard, notează Reuters.

Noile reguli vor intra în vigoare începând de sâmbătă.

"Eliminăm aproape toate măsurile privind coronavirusul", a declarat premierul Jonas Gahr Stoere într-o conferință de presă.

"Pandemia de coronavirus nu mai reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății pentru majoritatea dintre noi. Virusul Omicron provoacă boli mult mai puțin grave și suntem bine protejați de vaccinuri".

Norvegienii nu vor mai fi nevoiți să stea la cel puțin un metru distanță unul de celălalt și nici să poarte măști în zone aglomerate.

Eliminarea acestor măsuri înseamnă că și cluburile de noapte și alte locuri de divertisment afectate își pot relua activitatea în totalitate.

În plus, persoanele infectate nu mai trebuie să se izoleze. În schimb, li se recomandă să stea acasă timp de patru zile.

Călătorii care merg în Norvegia nu vor mai fi nevoiți să se înregistreze din timp, iar guvernul renunță, de asemenea, la cerința anterioară de a face dovada unui test negativ înainte de sosire pentru unii vizitatori, cum ar fi persoanele nevaccinate.

Vizitatorii din Svalbard, unde serviciile de sănătate sunt limitate, trebuie să continue să facă testul înainte și după sosire, în timp ce zborurile charter internaționale către arhipelag rămân suspendate, a precizat guvernul.