Statul New York ridică de joi obligația de a purta măști sanitare în interior, în special în magazine, restaurante, companii, a anunțat miercuri guvernatorul democrat al statului Kathy Hochul, într-un moment în care numărul contaminărilor cu Covid-19 este în cădere liberă în Statele Unite, potrivit AFP.

Kathy Hochul, guvernatorul New York-uluiFoto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia

Această obligație de a purta o mască – care de fapt expiră joi, conform legislației statului New York – va rămâne totuși în vigoare în școli până în martie și va rămâne la latitudinea îmunicipalităților, inclusiv a orașului New York, și companiilor să o impună sau nu, a spus Hochul în timpul unei conferință de presă.

Chiar dacă statul și metropola New York au fost epicentrul pandemiei în 2020, cu cel puțin 38.000 de decese în doi ani doar în oraș, Hochul a salutat indicatorii de sănătate, toți „în jos”.

Este o poză magnifică (...) Nu suntem salvați dar trendul este foarte, foarte bine orientat și acesta este motivul pentru care ne gândim acum la o nouă fază a pandemiei”, a declarat guvernatorul democrat.

Prin urmare, statul New York renunță la masca în interior, în urma deciziei similare a altor state conduse de Partidul Democrat, precum California, New Jersey sau chiar Connecticut.

Purtarea măștii este o temă politică foarte puternic în Statele Unite, unde obligația de a acoperi fața este considerată o încălcare a libertăților individuale de către o mare parte a dreptei și a Partidului Republican.

Acesta din urmă este, de asemenea, bine plasat pentru a depăși Partidul Democrat al președintelui Joe Biden în timpul alegerilor legislative din noiembrie, care vor reînnoi o parte a Congresului de la Washington.

Purtarea măștii nu a fost niciodată impusă în statele mari conduse de guvernatori republicani precum Florida sau Texas.