Finlanda va începe ridicarea restricţiilor impuse pentru a ţine sub control transmiterea variantei Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, ţinta fiind renunţarea la toate măsurile la începutul lunii martie, le-a declarat miercuri reporterilor prim-ministrul Sanna Marin.

Sanna MarinFoto: Antti Aimo-Koivisto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Restricţii dure introduse imediat după Crăciun au obligat multe restaurante, săli de spectacole sau de sport să-şi trimită temporar în şomaj personalul şi să anuleze evenimente, relatează Reuters și Agerpres.

Guvernul are acum în plan ca, din 14 februarie, să permită funcţionarea restaurantelor până la miezul nopţii şi să elimine restricţiile în privinţa adunărilor publice, a afirmat Sanna Marin.

Ea a precizat că numărul de spitalizări s-a stabilizat, arătând chiar semne de scădere.

Sanna Marin a explicat că este nevoie ca restricţiile să mai rămână în vigoare încă două săptămâni astfel încât guvernul să poată monitoriza evoluţia epidemiei în ţările vecine Norvegia şi Danemarca, „pur şi simplu pentru că Finlanda este, din punct de vedere epidemiologic, cu aproximativ două săptămâni în urma altor ţări”.

Guvernul mai are în vedere să retragă în mod oficial paşaportul Covid-19 introdus de la mijlocul lui octombrie până la sfârşitul lui decembrie, prin care aveau acces în spaţii publice doar persoane vaccinate sau cu un test negativ recent.

În ciuda numărului mare de infectări din jurul Anului Nou, Finlanda rămâne printre ţările cel mai puţin afectate de pandemie, raportând până acum 501.152 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 2.012 decese la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori. La momentul actual, în spitale se află 655 de pacienţi cu Covid-19.